Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz obrazovanja

Održano takmičenje u robotici „EUROBOT 2016“ u Novom Sadu

25.04.2016.

U Novom Sadu je, 22. i 23. aprila 2016. godine, održano takmičenje iz robotike – „EUROBOT 2016“ – na kome su nastupile 22 ekipe: 19 iz naše zemlje, jedna iz Francuske i dve ekipe iz Engleske. Na ovom takmičenju učestvovala je i ekipa Team Axis iz Subotice koju je nabavkom prigodnih majica i kačketa podržao Grad. U sastavu ekipe nalazi se i naš sugrađanin Lazar Vukasović, student četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka. Prošle godine je sa svojim timom bio deveti u Evropi, a ove godine su, i pored malih poteškoća u nabavci materijala za robote, zauzeli šesto mesto.

10135_1.jpg 

Ovogodišnji zadatak za takmičare bio je da roboti  u jednom meču sakupe objekte (doguraju „pesak" na mesto gde treba da se pravi zamak od peska, sakupe „školjke", upecaju što više ribica ...) i da sve to odlože na za to određena mesta. Pobednik je bio robot koji je tokom meča koji je trajao 90 sekundi ispunio više postavljenih zadataka i time osvojio veći broj poena. Važno je da se napomene da su roboti bili potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da su posle starta potpuno sami obavljali zadatak i rešavali sve nastale situacije.

Meč se događao na stolu dimenzija 2x3 metra i bio je postavljen tako da predstavlja plažu.

Da bi mogli da učestvuju u takmičenju roboti su prvo morali da prođu detaljnu sudijsku proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi (tzv. homologacija).

Grad Subotica podržavava talentovane studente i želi da podstiče razvoj tehnologije i robotike, tako da će se učiniti napori da se robot prezentuje i u Subotici na Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede. Datum prezentacije će biti naknadno utvrđen.

10135_2.jpg