Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otkriven spomenik „Svetog Trojstva”

22.05.2016.

Danas je svečano otkriven restaurirani spomenik „Svetog Trojstva”. Spomenik je osveštao župnik Katedrale sv. Terezije Avilske, monsinjor Stjepan Beretić. Svečanosti na Trgu republike prisustvovao je i dr Peter Silađi, zamenik državnog sekretara odgovoran za nacionalnu politiku Mađarske.

10152_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, tim povodom, u svom govoru rekao da ovaj spomenik, koji je gradu darovao Matej Vojnić, simbolizuje slogu i jedinstvo građana Subotice u vreme kada je stanovništvo zajedničkim naporima, koristeći isključivo ljudsku snagu, isušivalo i nasipalo močvarne delove grada.

– Stojimo ispred ovog spomenika i iskazujemo poštovanje toj slozi i jedinstvu koje Subotičani čuvaju do današnjeg dana. Subotica nikada nije zastala u razvoju, ona se uvek gradila i preobražavala. Nažalost, spomenik je 1964. godine, na osnovu tadašnje političke odluke, bez pitanja javnosti, premešten pored Katedrale sv. Terezije Avilske. Vraćanje spomenika ‘Svetog Trojstva’ na prvobitno mesto predstavlja istorijski trenutak. Neka nas ovaj spomenik, jedan od simbola Subotice, u svakoj prilici podseća na to da umesto rušenja gradimo našu zajednicu, zajedničkim snagama, i doprinesemo poboljšanju i izdizanju našeg multikulturnog grada – naglasio je Jene Maglai.

Neka nam ovaj spomenik ponovo da snagu za složno i zajedničko delovanje, istakao je  gradonačelnik Maglai, i dodao da bi svi trebalo da čuvamo ovaj spomenik, kao simbol lepše budućnosti.

– Spomenik ‘Svetog Trojstva’ je hrišćanski simbol. Želim da vas u životu vode tri božanske vrline: vera, nada i ljubav za sve građane Subotice – poručio je Jene Maglai.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal citirao je reči subotičke književnice Ildiko Lovaš koja je, kako je rekao, inicijatorka ovog značajnog projekta.

10152_2.jpg 

- Spomenik ‘Svetog Trojstva’ je simbol pripadanja Evropi, prihvatanja vrednosti koja naglašava toleranciju i razumevanje, a ne diskriminaciju – naveo je, između ostalog, Jene Hajnal.

Spomenik-skulptura „Svetog Trojstva“ je 1815. godine prvobitno postavljen ispred Gradske kuće, na tadašnjem glavnom pijačnom trgu, i delo je somborskog majstora Karla Salcera. Spomenik je 1964. godine premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, i na toj lokaciji se nalazio sve do decembra 2015. godine.

Projekat je realizovan uz odobrenje Subotičke biskupije, pomoću donacija Vlade Mađarske, posredstvom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u saradnji sa lokalnom samoupravom, kao rezultat umetničkog i stručnog rada diplomiranog vajara-restauratora Karoline Biači.