Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Bajmoku u toku radovi na uređenju kanalske mreže

26.05.2016.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai obišao je danas, u Bajmoku, radove na izmuljavanju i iskopu paralelnog kanala kod nekadašnje Kudeljare, koji se izvode u okviru programa uređenja kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2015. godini, u katastarskim opštinama Bački Vinogradi, Bajmok, Đurđin, Žednik, Palić, Stari grad i Tavankut.

10170_2.jpg 

Uređenjem paralelnog kanala i postojeće mikroakumulacije stvoriće se nova akumulaciona zapremina koja će obezbediti uslove za korišćenje ovog prostora u turističko-rekreativne svrhe, rekao je, obraćajući se novinarima, gradonačelnik Maglai, i dodao da će se na taj način stvoriti i uslovi da se atmosferske vode zadrže i da se tim resursom gazduje.                          

– Mislim da je ovo lep primer kako posle više destina godina određena površina može da se uredi i da predstavlja jedan mali rekreacioni prostor za stanovnike Bajmoka. S druge strane, i ribolovci sa ovog područja će dobiti mogućnost da se na kvalitetniji način bave ribolovom. Izvađeni mulj iz kanala kamionima se odnosi na prostor bivše ciglane, pa će, verovatno, u narednom periodu to biti dobra zemlja za poljoprivredne kulture – naglasio je Jene Maglai.

Predsednik Skupštine MZ Bajmok, Borislav Petrović, smatra da bi upravljanje izgrađenim jezerima  trebalo da se poveri nekom od ribolovačkih društava.

– Da bi se izgrađena jezera dalje održavala, naći ćemo način da putem  konkursa obezbedimo da njima upravljaju ribolovačka društva, sa kojima ostvarujemo odličnu saradnju. Završetkom ovog projekta Bajmok će dobiti pravo izletište i šetalište. Nadam se da će se i kod građana probuditi svest o značaju očuvanja ovog prirodnog resursa – istakao je Petrović.

Za izvođenje radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice, u katastarskim opštinama Bački Vinogradi, Bajmok, Đurđin, Žednik, Palić, Stari grad i Tavankut, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Grad Subotica su, na osnovu Konkursa Sekretarijata, obezbedili sredstva u ukupnom iznosu od 49.858.166,67 dinara (sa PDV-om). Sekretarijat je obezbedio 29.914.900 dinara (60 odsto), a Grad Subotica 19.943.266,67 dinara (40 odsto).

Pored već izgrađenog bazena kod nekadašnje Kudeljare, gradi se i postojeća mikroakumulacija, odnosno drugi bazen dimenzija 50 x 60 metara, u kome će dubina biti oko 2,25 metara. Izmuljavanje se trenutno radi na paralelnom kanalu, u okviru koga se grade dva bazena ukupne dužine oko 350 metara. Ti bazeni će biti duboki oko 3,25 metara, na dnu će biti široki 10, a na površini oko 23 metra.

Za izmuljavanje Bajmočkog i paralelnog kanala i izradu dva propusta, gde su radovi već okončani, opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 10.238.415,21 (bez PDV-a). Završetak radova predviđen je za sredinu juna.

10170_3.jpg

Paralelni kanal