Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana konstitutivna sednica Skupštine grada

02.06.2016.

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konstitutivna sednica Skupštine grada Subotice na kojoj su usvojene sve tri tačke dnevnog reda: Potvrđivanje (verifikacija) mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i postavljenje sekretara Skupštine grada. Za predsednika Skupštine grada Subotice izabran je Tivadar Bunford, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Subotici, dok je za sekretara Skupštine grada postavljen Đula Ladocki (SVM).

 10188_1.jpg

Potvrđivanjem mandata odbornika (izbor Verifikacionog odbora, izveštaj Verifikacionog odbora, donošenje odluke o potvrđivanju mandata i polaganje svečane izjave) okončana je prva tačka dnevnog reda čime je, praktično, počeo da teče mandat odbornicima u novom sazivu.

Predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Janoš Nagel je, u uvodnom obrazloženju, u ime SVM-a predložio da se za predsednika Skupštine grada Subotice izabere odbornik Tivadar Bunford. Posle tajnog glasanja i prebrojavanja glasačkih listića predsednik Glasačkog odbora, odbornik Aleksandar Kerekeš (SVM), saopštio je da su glasala 63 odbornika i da su četiri  glasačka listića bila neupotrebljena, i da su za imenovanje Tivadara Bunforda za predsednika Skupštine grada Subotice glasala 43 odbornika, da je 20 odbornika bilo protiv i da nije bilo nevažećih glasačkih listića.   

U prvom obraćanju, Tivadar Bunford je istakao da želi da bude predsednik Skupštine svih Subotičana i da bi pored sigurnog radnog mesta, građani Subotice trebalo da imaju i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, prihvatljivu komunalnu infrastrukturu i bezbedan svakodnevni život.

- Da bi Subotičani bili ponosni na svoj grad, mi moramo da sačuvamo i negujemo istorijsko jezgro Subotice i Paliću vratimo stari sjaj. Verujem u Subotičane, verujem da zahvaljujući njihovoj marljivosti možemo da krenemo ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Ne možemo odmah da nadoknadimo ono što godinama nije urađeno, ali mislim da bi svi zajedno trebalo da budemo kreatori uspeha: političari, poslodavci, radnici, učenici, penzioneri, preduzetnici, svako po svom najboljem znanju. Budućnost naše Subotice zavisi od toga da li ćemo znati i umeti zajedno da mislimo i zajedno da stvaramo radi postizanja zajedničkih ciljeva za dobrobit građana – naglasio je Bunford.

Na predlog predsednika Skupštine grada, Tivadara Bunforda, za sekretara Skupštine grada Subotice većinom glasova izabran je Đula Ladocki (SVM): 45 „za”, 15 „protiv” i jedan „uzdržan”. Ladocki je ovu funkciju već obavljao u periodu od 10. jula 2012. do 21. marta 2014. godine.

Skupština grada Subotice ima 67 odbornika. U novom sazivu lokalni parlament čine 31 odbornik sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, 11 odbornika sa liste „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, 11 odbornika sa liste „Pokret za građansku Suboticu Jene Maglai”, sedam odbornika sa liste „Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka” (DSHV, LDP, Nova), četiri odbornika sa liste „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, Socijaldemokratska stranka – Boris Tadić, Zelena ekološke partija – Zeleni” i po jedan odbornik sa lista „Savez Bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić”, „Ruska stranka – Igor Petrov” i „Vojvođanska tolerancija”.

Konstitutivnu sednicu, koju je po zakonu sazvao Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada Subotice u prethodnom sazivu, vodio je najstariji odbornik novog saziva Nikola Milićević (SNS).

Skupština grada sada je konstituisana i od danas teče zakonski rok od mesec dana da se konstituiše izvršna vlast, odnosno izabere gradonačelnik i članovi Gradskog veća.