Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Rekonstruisana i severna fasada Sinagoge

03.06.2016.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai obišao je danas Sinagogu, na kojoj su završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi poslednje i najvidljivije – severne fasade. On je, tom prilikom, istakao da je do sada u rekostrukciju sve četiri fasade i krova Sinagoge ukupno uloženo više od 40 miliona dinara, da je Vlada Mađarske za sanaciju unutrašnjeg dela objekta opredelila 1,6 miliona evra i da veruje da će za dve godine biti završena kompletna rekonstrukcija zgrade Sinagoge u Subotici.

10195_1.jpg 

- Za mene je veoma bitna činjenica da smo, kada je reč o Sinagogi, uradili ono što smo obećali pre dve godine. Posle tri decenije čekanja, konačno je završena obnova spoljašnjosti ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja. Sinagogi je vraćen stari sjaj. Kompletan ovaj prostor je mnogo lepši. Prema onome što su mi rekli i izvođači, i predstavnici nadzora, u sledećih 50 godina ovaj objekat bi trebalo ovako da izgleda - rekao je Maglai.

Sinagogu će održavati Gradski muzej, kazao je Maglai, i dodao da je pripremljena kompletna dokumentacija za unutrašnje uređenje i da bi radovi trebalo da krenu na jesen ove godine.

Ugovor o javnoj nabavci izvođenja radova – rekonstrukcija i investiciono održavanje severozapadne fasade zgrade Sinagoge zaključen je 17. novembra 2015. godine, u Gradskoj kući. Ugovor su potpisali gradonačelnik Jene Maglai i ovlašćeni predstavnici preduzeća „Expres-servis”, iz Subotice (izvođač), Atelje za izradu vitraža „Stanišić”, iz Sombora, „Tim Vasilić” i „Yumol“, iz Subotice (ostali ponuđači iz grupe ponuđača).

Vrednost ugovorenih radova je 11.116.344 dinara, sa PDV-om. Sredstva za rekonstrukciju i investiciono održavanje severozapadne fasade zgrade Sinagoge obezbeđena su iz budžeta grada Subotice.

10195_2.jpg