Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 72. godišnjica deportacije Jevreja

16.06.2016.

Polaganjem venaca na spomenik podignut u znak sećanja na 4.000 Jevreja nestalih u nacističkim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata, u dvorištu Sinagoge, i na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, kao i prigodnim kulturno-umetničkim programom u Sinagogi, obeležena je 72. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice. Subotički Jevreji su 16. juna 1944. godine deportovani u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore širom Evrope.

10221_1.jpg 

Gradonačelnik Jene Maglai je, tim povodom, podsetio da je unutar nekada brojne jevrejske zajednice u Bačkoj, od oko 20.000 ljudi, u Subotici živelo blizu 4.000 Jevreja koji su bili temeljni faktor u duhovnom, kulturnom i privrednom životu grada.

– Zajednica Jevreja je sada, nažalost, malobrojna, ali i dan-danas, zahvaljujući svojoj istrajnosti i slozi, još uvek igra značajnu ulogu u životu našeg grada. Sva muka i nepravda koju je jevrejska zajednica preživela trebalo bi da služi kao zastrašujući primer i upozorenje za sve nas, ali i za ceo svet, da moramo da se suočimo sa ovim događajima i ne dopustimo da se nešto slično ikada ponovi – naglasio je Jene Maglai.

Govoreći u ime Jevrejske opštine Subotica rabin Ašer Ostrin, iz Jerusalima, izvršni direktor najveće jevrejske humanitarne organizacije Jevrejski distributivni komitet, istakao je da se danas prisećamo svih koji su 16. juna 1944. godine deportovani iz Subotice iz jednog jedinog razloga – bili su Jevreji.

– Taj dan je značio kraj života Jevreja u ovom gradu. Odvedeni su rabini, učitelji, učenici, njihovi roditelji, svi koji su bili Jevreji. U ovim trenucima, kada se sećamo onih koji su stradali, trebalo bi da spomenemo i one koji su sada ovde, sa nama, i koji i dalje žive i rade, prkoseći zakonima prirode. Mi, Jevreji iz celog sveta, smo uz vas i danas maloj zajednici Jevreja u Subotici odajemo priznanje – rekao je Ašer Ostrin.

Vence na spomenik u dvorištu Sinagoge položili su ambasador Mađarske u Beogradu, dr Atila Pinter,  i dr Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici,; politička savetnica u ambasadi SAD u Beogradu, Šeri Denijels; delegacija Skupštine AP Vojvodine koju je predvodio predsednik Skupštine Ištvan Pastor; načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković; gradonačelnik Subotice, Jene Maglai; predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Jene Hajnal; delegacije Gradskog udruženja penzionera Subotica; delegacija Komunista Srbije-Subotica Centar Tito i delegacije jevrejskih opština Osijek, Zrenjanin, Novi Sad, Kikinda i Subotica.

10221_2.jpg 

Venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta u ime grada Subotice položili su zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković i Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.