Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisana Deklaracija o odnosima Srbije i Hrvatske

20.06.2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su danas u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koja sadrži šest tačaka.

10228_1.jpg 

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare, posle potpisivanja deklaracije, rekao da je ovaj susret planiran nekoliko meseci jer se želelo da razgovori budu sadržajni, da nakon njih uslede koraci koji će doneti bolju budućnost, a ne da dožive sudbinu nekih ranijih koji su prošli bez rezultata.

– Imali smo dobre, sadržajne, konstruktivne i ne lake razgovore o svim temama i problemima s kojima se suočavaju Srbi u Hrvaskoj i Hrvati u Srbiji – istakao je premijer. 

Vučić je podvukao da razgovori nisu bili isprazni, niti su namenjeni biračima.

– Nastupaćemo zajedno prema EU i svetu kad je u pitanju migranstka kriza i borba protiv terorizma. Danas nismo pomenuli evropske integracije, ali mi pružamo podršku Hrvatskoj u EU i hvala im kad podržavaju našu zemlju. Ovi razgovori nisu bili isprazni. Nama nije bilo važno kako ćemo da izgledamo pred svojim biračima, bavili smo se strateškim i suštinskim pitanjima kojima će da se unapredi život naših naroda. Srbi i Hrvati su ključ stabilnog regiona – naglasio je premijer Vučić, i dodao da će se za mesec dana primetiti rezultati i biti vidljivi pomaci u kvalitetu života hrvatske zajednice u Srbiji.

On je poručio da je cilj da mržnju ostavimo iza nas.

– Biće opet pojedinačnih negativnih izjava na obe strane. Niko ne kaže da će Hrvati i Srbi od danas da se vole. Ali, mi imamo jasnu i čvrstu političku volju da popravimo odnose. Da uradimo konkretne stvari za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji. Da rešimo međugranični spor, ako ne kroz dogovor onda pred međunarodnim pravosudnim organima. Niko više nema teritorijalne pretenzije i želimo u miru da gradimo atmosferu tolerancije – rekao je srpski premijer.

Garabar-Kitarović je kazala da do susreta nije došlo zato što je to neko od njih tražio, već zato što su sami tako odlučili, i izrazila očekivanje da će potpisana deklaracija biti put da se razreši sve što opterećuje odnose dveju zemalja.

– Nažalost, malo toga je urađeno u proteklim godinama da bi se rešili konkretni problemi, od manjinskih pitanja, do nestalih. Obavezujem se da ću se lično založiti da se poboljša život srpske zajednice u Hrvatskoj. Takođe, porodice nestalih imaju pravo da se zatvori jedan crni deo prošlosti koji ih još opterećuje – istakla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske je ponovila da njena država želi da vidi Srbiju u Evropskoj uniji.

- Nije nam namera da blokiramo Srbiju. Vaše članstvo u EU je najbolji put za mir, stabilnost i prosperitet. Ako se pojave nesuglasice, težićemo da ih rešimo bilateralno. Ne želimo da u EU unosimo naše probleme već da budemo deo rešenja – rekla je Grabar-Kitarović.

Premijer Vučić i predsednica Hrvatske susreli su se danas na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo–Erdut, nakon čega su posetili Dalj u Hrvatskoj i razgovarali sa predstavnicima Srba koji žive u toj zemlji.

Vučić i Grabar-Kitarović su u Dalju, gde su dočekani s hlebom i solju, posetili i rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića, razgledali stalnu postavku i modele Milankovićevog planetarija i upisali se u knjigu utisaka.

Oni su se u rodnoj kući Milutina Milankovića u Dalju, gde su prethodno otkrili bistu ovog velikog naučnika, sastali sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, koje je predvodio poslanik u Saboru Milorad Pupovac.

Vučić i Grabar-Kitarović su kasnije prešli u Srbiju, u Donji Tavankut kod Subotice gde su dočekani aplauzom. Potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU „Festival bunjevački pisama“ i pevačke grupe „Kraljice Bodroga“.

U prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ održan je sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

10228_2.jpg

 

Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske