Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dodeljena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“

27.06.2016.

Predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, i zamenik gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, večeras su, na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, uručili diplome i plakete priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“. Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na 2. sednici održanoj 23. juna 2016. godine donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2015. godini priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Nataliji Raičević, profesorki klasičnog baleta, Moniki Čik, profesorki Mađarskog jezika i književnosti, i Željki Zelić, diplomiranom novinaru.

 10247_1.jpg

Tivadar Bunford je, u svom obraćanju prisutnima, podsetio da je Ferenc Bodrogvari rođen 22. juna 1935. godine, u Bezdanu,  i da je kao filozof, profesor, pisac i stvaralac tokom svog rada podigao na visok nivo lestvicu u svetu kulture i umetnosti, ne samo za intelektualno društvo u Subotici već i širom cele bivše Jugoslavije.

– Kao priznanje za njegova istaknuta dela Bodrogvariju je prvi put dodeljena nagrada Šaman, 1979. godine, koja je posvećena umetnicima. Nažalost, prerano se oprostio od nas, može se reći u trenutku kada je bio na vrhuncu svog intelektualnog i stvaralačkog rada. Preminuo je u svojoj 45. godini života, 31. maja 1980. godine – rekao je Bunford, i dodao da je nedugo posle njegove smrti pokrenuta inicijativa da se priznanje za stvaralaštvo nazove upravo po imenu njenog prvog dobitnika - dr Ferenc Bodrogvari.

Uz isticanje da naš grad neguje tradiciju i dodeljuje priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ istaknutim kulturnim stvaraocima mlađim od 40 godina u oblasti književnosti, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini, on je kazao da su mlade umetnice Natalija Raičević, Monika Čik i Željka Zelić, dobitnice priznanja “dr Ferenc Bodrogvari” za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2015. godini, tokom svog stvaralačkog rada postigle vrhunske rezultate i da je današnja dodela priznanja dokaz da naš grad vodi računa i prepoznaje mlade, talentovane umetnike.

 10247_2.jpg

– U tom duhu želimo da pokažemo svoju zahvalnost i dodelimo našim umetnicama priznanje ‘dr Ferenc Bodrogvari’. Smatramo da sa punim pravom zaslužuju da poseduju ovo priznanje. Od danas naš grad će biti ponosniji i bogatiji za tri umetnika čiji su radovi doprineli rastu njegovog kulturnog i intelektualnog sadržaja – istakao je Bunford.

On je ocenio da se ovo može smatrati velikim uspehom, jer, kako je rekao, u savremenom, modernom i užurbanom svetu nije lak zadatak motivisati mlade generacije na stvaranje umetničkih dela.

– Naše, danas nagrađene umetnice ulile su nam nadu da kulturne vrednosti Subotice ne blede, već se i dalje razvijaju i rastu. Želimo i nadamo se da će vas dodela ovog priznanja dodatno motivisati i pružiti inspiraciju u vašem daljem umetničkom stvaralačkom radu. Vaš talenat, znanje i nesebičan rad koji ulažete trebalo bi da posluži svima za primer – naglasio je Tivadar Bunford.

10247_3.jpg 

Izražavajući zahvalnost na dobijenoj nagradi, Željka Zelić je, nakon svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, izjavila da joj priznanje „dr Ferenc Bodrogvari" izuzetno znači, jer je prvo priznanje za njen književni rad, ali da istovremeno oseća i veliku odgovornost s obzirom na to da smatra da nagrada ili priznanje nije samo radost već i obaveza i podsticaj da je u budućnosti opravdamo delima.

– Mislim da je potrebno kratko se radovati, a jako puno raditi na sebi i pisati. Nadam se da na ovom putu kojim sam krenula neću zastati – kazala je Željka Zelić.

Pored plakete, na čijem je aversu lik Šamana, dobitnicima priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari” uručuje se i diploma - umetničko delo - plod rada likovnog ili primenjenog umetnika. Ove godine, to su radovi grafičkog umetnika Ervina Kanja, dobitnika priznanja „dr Ferenc Bodrogvari” za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2014. godini.

Svečanost u Velikoj većnici Gradske kuće protekla je uz prigodan program učenika Muzičke škole.

10247_4.jpg