Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gerontološki centar obeležio dve značajne godišnjice

01.07.2016.

Gerontološki centar Subotica obeležio je danas dve značajne godišnjice: 38 godina od osnivanja i 45 godina postojanja službe „Nega i pomoć u kući“. Svečanost je, uz prigodan kulturno-umetnički program, održana u prostorijama Gerontološkog kluba „Centar II“, u Ulici Žarka Zrenjanina broj 16, u Subotici.

10262_1.jpg 

Državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, izjavio je, tim povodom, da nije bitno ko je na čelu neke ustanove socijalne zaštite već da su važni ljudi koji rade u toj ustanovi, odziv korisnika i odnos zaposlenih prema korisnicima.

– Ponosan sam što prisutvujem proslavi Dana Gerontološkog centra Subotica, kao i 45. godišnjice postojanja službe ‘Nega i pomoć u kući’, najstarije takve službe čak i na prostorima nekadašnje SFRJ. Gerontološki klub u ‘Kertvarošu’ je prvi gerontološki klub osnovan u bivšoj SFRJ, a 1982. godine organizaciona šema Gerontološkog centra Subotica uzeta je kao model organizacije ustanova socijalne zaštite na teritoriji tadašnje, velike Jugoslavije. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je Suboticu sa više od 100 miliona dinara ulaganjem u Gerontološki centar, Dom ‘Kolevka’ i neke druge ustanove. Nadam se da ćemo i u narednom periodu uspešno sarađivati – istakao je Nenad Ivanišević, i dodao da je širenje službe „Negа i pomoć u kući“ počelo izborom Geze Kučere za gradonačelnika Subotice, a da je to nastavio da podržava i gradonačelnik Saša Vučinić.

Republički poslanik u predstojećem četvorogodišnjem mandatu i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite u periodu od 21. novembra 2013. do 23. juna 2016. godine, Milimir Vujadinović, izrazio je zahvalnost na saradnji, ali i zadovoljstvo što u tom periodu socijalna zaštita nije bila pod uticajem politike i što je urađeno mnogo na poboljšaju kvaliteta usluge i kada je reč  o korisnicima, i kada su u pitanju zaposleni.   

Čestitajući zaposlenima u ustanovi i korisnicima usluge značajne godišnjice, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović je rekao da mali broj ustanova socijalne zaštite u našoj zemlji može da kaže da ima ovako visok nivo pružanja usluga kao Gerontološki klub Subotica.

– Grad Subotica je i u 2016. godini opredelio novčana sredstva za službu 'Nega i pomoć u kući' u visini od 38 miliona dinara, za 850 korisnika, koliko ih ustanova ima. Verujem da ćemo sa Gerontološkim centrom i dalje dobro sarađivati i da će sredstva koja Grad izdvaja za funkcionisanje ove službe i ubuduće biti na ovakvom nivou – kazao je Đukanović.

10262_2.jpg
P. Balažević, N. Ivanišević, I. Djukanović i M. Vujadinović (s leva na desno)

Uz podsećanje da je Gerontološki klub Subotica osnovan 29. juna 1978. godine i da služba „Nega i pomoć u kući“ u našem gradu u kontinuitetu funkcioniše od 1971. godine, direktor Gerontološkog centra Petar Balažević je rekao da su „Nega i pomoć u kući“, kao i gerontološki klubovi, usluge koje finansira lokalna zajednica.

- ‘Nega i pomoć u kući’ je danas jedna savremena, moderna služba koja, osim dela koji se bavi negom i pomoći u kući, ima i deset gerontoloških klubova, šest na teritoriji grada, a četiri u prigradskim naseljima, sa oko 7.000 članova. Na potrebu širenja usluga socijalne zaštite ovog tipa ukazuje činjenica da je, recimo, 1961. godine Subotica imala svega šest do sedam posto starijih od 65 godina, dok je 2011. godine popis stanovništva prebrojao negde oko 23 odsto starijih od 65 godina. Zato očekujemo da će lokalna zajednica naći snage da krenemo u širenje ove mreže koja je zaista neophodna našim najstarijim sugrađanima – naglasio je Balažević.

On je naveo da je u Gerontološkom centru Subotica trenutno zaposleno 342 ljudi, da je tokom protekle dve godine ustanovu po raznim osnovama napustilo oko 150 zaposlenih, ali da nijedan od 16 stručnih radnika, koliko Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansira, u poslednje dve godine nije otišao iz ustanove.

„Nega i pomoć u kući“ је služba u kojoj medicinske sestre i tehničari usluge zdravstvene nege bolesnih, odraslih, invalidnih i starih lica, pružaju u domaćinstvu obolelog – pomoć pri održavanju lične higijene, zamena ličnog i posteljnog rublja, medicinska nega i masaža radi prevencije dekubitusa, previjanje rana, masaža i lagane vežbe ukoliko to zdravstveno stanje dozvoljava, merenje krvnog pritiska, kontrola nivoa šećera u krvi i hranjenje i pojenje.

Poslove održavanje higijene prostora u kome ostarelo ili odraslo invalidno lice živi, obavljaju kućne pomoćnice, sa ciljem da se obezbede potrebni higijensko tehnički uslovi za život – nabavka namirnica (prodavnica i pijaca), kuvanje jednostavnijih obroka, peglanje, plaćanje računa i loženje i dnevno spremanje ogreva.