Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan borca

04.07.2016.

Povodom 4. jula - Dana borca, položeni su venci na Spomenik žrtvama fašizma. U ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.  Vence su položile i delegacije Jevrejske opštine i Komunista Subotice i Centra Tito. Obeležavanje Dana borca organizovao je Gradski odbor SUBNOR-a Subotica.

 10270_1.jpg

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, tim povodom, podsetio da je 4. jula 1941. godine u kući poznatih levičara Ribnikar u Beogradu održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je razmatrana opšta situacija u okupiranoj i porobljenoj Jugoslaviji i doneta istorijska odluka o dizanju opštenarodnog ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika.

– Potvrda ove istorijske odluke o dizanju opštenarodnog ustanka desila se samo tri dana posle njenog donošenja, 7. jula 1941. godine, ispaljivanjem prvog ustaničkog hica u Beloj Crkvi. To je u celom svetu odjeknulo kao prvorazredna senzacija sa velikom dozom neverice i pitanjem: da li je istina da se jedan mali balkanski narod usudio da ustane protiv tadašnje vojne velesile koja je u odnosu na ustanike bila hiljadu puta brojnija, jača i tehnički opremljenija – istakao je Bakrač.

Na osnovu odluka donesenih na vojno-političkom savetovanju rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), 26. septembra 1941. godine u Stolicama, kod Krupnja, prišlo se formiranju prvih regularnih partizanskih odreda, a već 22. decembra 1941. godine u bosanskohercegovačkom mestu Rudo formirana je Prva proleterska brigada, naveo je Bakrač, i dodao da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata dala nemerljiv doprinos pobedi nad fašizmom.

On je poručio da će se SUBNOR i dalje svim legalnim sredstvima boriti protiv pojava neonacizma i neofašizma, jer nam je to dug prema svim žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu, pa i onim u oružanim sukobima posle 1990. godine.

 10270_2.jpg
Maksim Bakrač

Nakon komemorativne svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci i cveće položeni su i na Spomenik njihovoj vernosti, u Parku Ferenca Rajhla.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine, odlukom Vlade Srbije. Svake godine se, međutim, nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).