Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano „Takmičenje risara”

09.07.2016.

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, održano je četrdeset i osmo po redu „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu.

10323_1.jpg 

Ovogodišnje „Takmičenje risara” proteklo je u znaku Marinka Kujundžića i Ruže Juhas, risarskog (žetelačkog) para iz Subotice, koji su zasluženo slavili demonstrirajući ne samo brzinu i preciznost nego i tehniku u košenju žita koja je nadmašila preostalih 27 takmičarskih parova iz Subotice, AP Vojvodine (Sajan, Mužlja, Crna Bara, Deronje, Sivac, Gornji Breg, Novo Orahovo i Lalić), Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Drugo mesto zauzeli su Stipan Kujundžić i Rozalija Bajić, takođe iz Subotice, dok su treće mesto osvojili Marijan Marcikić i Ana Dulić, risarski par iz Đurđina.

10323_2.jpg 

Neizvesnost oko pobednika današnjeg takmičenja u ručnom košenju žita dodatno je podstaklo dugo priželjkivano odmeravanje snaga između Marinka Kujundžića i njegovog oca Stipana Kujundžića, poznatog risara i višestrukog pobednika ovog takmičenja, koji su još početkom 2005. godine doneli odluku da se na „Takmičenju risara“ neće nadmetati jedan protiv drugog i da će na ovoj manifestaciji nastupati naizmenično. Marinko Kujundžić je danas zabeležio svoju petu pobedu, dok je Stipan Kujundžić do sada trijumfovao ukupno 16 puta.

10323_3.jpg 

Risari su se, kao što je i običaj, na njivi domaćina takmičenja, Ivana i Verice Dulić, okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na kočijama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruv (hleb), crni luk, kiselna (kiselo mleko) i voda iz bunara.

Posle risarskog ručka, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford je zvukom zvona označio početak takmičenja, u kojem je snagu i veštinu u ručnom košenju žita odmerilo 28 risarskih parova.

Tivadar Bunford je, obraćajući se medijima, rekao da je „Takmičenje risasra“ manifestacija takmičarskog karaktera protkana duhom zajedništva vrednih i zahvalnih ljudi koji umeju da neguju i poštuju svoju tradiciju, ali i dobra prilika da se ljudima pokaže kako se nekada ručno kosilo i sa kakvom mehanizacijom se vršilo žito. „Takmičenje risara“ je, dodao je, veoma važna manifestacija u okviru „Dužijance“ i Grad Subotica će je i dalje podržavati.

10323_4.jpg 

– Udruženje bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ namerava da na ovom imanju pored crkve Svetog Jovana Radnika u Đurđinu izgradi ‘Risarski salaš’, kao trajnu lokaciju na kojoj će se u narednim godinama odvijati ‘Takmičenje risara’. To će biti veoma značajno za turističku promociju tradicionalne žetvene svečanosti ‘Dužijance’, a realizacijom tog projekta obogatiće se i turistička ponuda našeg grada – istakao je, između ostalog, Tivadar Bunford.

Posle nadmetanja u ručnom košenju, prikazana je vršidba na starim mašinama, rad samorukovetačice i samovezačice sa konjskom i traktorskom vučom, oboravanje, vozidba i vršidba. Prikazane su i dečje igre na strnjiki „Kasalisica“, a nastupila je i folklorna grupa.

10323_5.jpg 

U okviru današnjeg takmičenje risara održano je i nadmetanje u kuvanju tradicionalnog jela tarane, novine koja se u okviru „Takmičenja risara“ održava od prošle godine. Ovogodišnji pobednici u kuvanju tradicionalnog jela tarane su Milica i Joso Vuković, iz Ljutova.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2016“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.