Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 3. sednica Skupštine grada

12.07.2016.

Na 3. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 16 tačaka dnevnog reda. Doneti su, pored ostalog, Odluka o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2015. godinu, Odluka o davanju saglasnosti, Odluka o dodeli zvanja „Počasni građanin“ i Odluka o dodeli priznanja „Pro urbe“. Usvojen je i Izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva grada Subotice za 2015. godinu, kao i Godišnji izveštaj Zaštitnika građana grada Subotice za 2015. godinu, a donet je i Zaključak o prihvatanju Građanske inicijative.

10329_1.jpg 

U periodu januar-decembar 2015. godine budžet grada Subotica raspolagao je sa sredstvima u visini od 4.805.521.000 dinara, što predstavlja 82,74 odsto planiranog obima za 2015. godinu, a što je za 9,65 odsto više sredstava u odnosu na raspoloživa sredstva budžeta u 2014. godini. U strukturi raspoloživih sredstava budžeta u 2015. godini tekući prihodi učestvuju sa 83,28 odsto, primanja od prodaje nefinansijske imovine učestvuju sa 2,02 odsto, primanja od zaduživanja 4,80 odsto, a preneta sredstva iz prethodne godine 3,78 odsto.

Najznačajnije povećanja ostvarenih prihoda u odnosu na 2014. godinu, evidentirano je od poreza na imovinu - 88 miliona dinara, namenskih transfera za 99 miliona dinara, a primanja od prodaje nefinansijske imovine ostvarena su u visini 82 miliona dinara više od planiranih.

Od ukupno raspoloživih sredstava budžeta utrošeno je 4.667.223.000 dinara. U odnosu na planirani obim rashoda i izdataka budžeta izvršeno je 80 odsto sredstva. U odnosu na 2014. godinu, u 2015. godini utrošeno je 11 odsto više sredstava odnosno 466.369.000 dinara.

Rashodi budžeta u toku 2015. godine realizovani su u skladu sa dinamikom ostvarenja prihoda budžeta i to prema prioritetima. U oblasti javnih usluga utrošeno je 1.246,21 miliona dinara. Najznačajniji udeo u ovoj oblasti zauzimaju transakcije javnog duga grada u visini od 524,14 miliona dinara. Rashodi za otplatu kamata na kredite veći su za 50,45 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Razlog tome je i dospelost obaveze Grada da plaća kamatu na povučena sredstva od zajma EBRD za Projekat unapređenja vodnih sistema u Subotici.

U oblasti javnog reda i bezbednosti utrošeno je 23,3 miliona dinara; u oblasti ekonomskih poslova izvršeno je 732 miliona dinara; u oblasti zaštite životne sredine 128,24 miliona dinara; oblast stambenog razvoja, komunalnog i infrastrukturnog održavanja i opremanja grada 810,77 miliona dinara; u oblasti kulture, rekreacije i sporta 630,5 miliona dinara; u oblasti obrazovanja utrošeno je 841,73 miliona dinara; u oblasti socijalne zaštite utrošeno je 230,64 miliona dinara. U okviru tekućih rashoda znatno su umanjeni rashodi za zaposlene, u odnosu na prethodnu godinu umanjeni su za 8,69 odsto.  
        
Odbornici su, usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti, dali saglasnost na odluku Nadzornog odbora JKP „Subotička toplana“ koji je 6. maja 2016. godine doneo odluku da JKP „Subotička toplana“ Subotica odustaje od realizacije daljih projekata iz važećeg investicionog plana po kreditnom zaduženju KFW i otkazuje Zajam u preostalom – neiskorišćenom delu u iznosu od 1.791.254,61 evra.

Nakon dostavljanja Odluke Skupštine grada Subotice i Odluke Nadzornog odbora JKP „Subotička toplana“ Ministarstvu finansija - Upravi za javni dug, Ministarstvo će sprovesti neophodnu proceduru za donošenje odgovarajućeg akta Vlade, te će pristupiti izradi i zaključivanju Anexa Trilateralnog Ugovora o korišćenju sredstava zajma namenjenih za program „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – Faza IV“, o kojem će Skupština grada Subotice odlučivati na posebnoj sednici.

Skupština grada donela je odluku da se zvanje „Počasni građanin“, za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanje ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, dodeli Matiji Bećkoviću, književniku. Diploma i plaketa zvanja „Počasni građanin“ uručiće se 1. septembra 2016. godine, na svečanoj sednici Skupštine grada Subotice.

Doneta je, takođe, i odluka da se priznanja „Pro urbe“, za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, dodeli Živoradu Đuriću, pravniku unutrašnjih poslova, dr Kati Dulić, zaštitarki bilja-fitofarmaceutkinji i Livii Biro, diplomiranom ekonomisti. Diplome i plakete priznanja „Pro urbe“, uručiće se 1. septembra 2016. godine, na svečanoj sednici Skupštine grada.

Usvojen je i Zaključak o prihvatanju Građanske inicijative, koju je Skupštini grada, 8. juna 2016. godine, dostavio Jožef Miškolci. Nadležnim sekretarijatima Gradske uprave Grada Subotice nalaže se da u roku od 90 dana od dana donošenja ovog zaključka, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, a imajući u vidu Odluku Ustavnog suda Republike Srbije, od 18. januara 2016. godine, sagledaju mogućnost donošenje nove Odluke o sahranjivanju i grobljima, odnosno izmena postojeće Odluke o sahranjivanju i grobljima koja bi omogućila konkurenciju u pogrebnoj delatnosti, u smislu podnete građanske inicijative. Građanska inicijativa je punovažna - lista potpisnika sastavljena je u skladu sa zakonom, a podržalo je 15.100 građana Subotice upisanih u birački spisak.

10329_2.jpg 

Na današnjoj sednici Skupština grada donet je i Zaključak o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Subotice  - Bogdan Laban (gradonačelnik), Ilija Đukanović, Nataša Aleksić, Šimon Ostrogonac (članovi Gradskog veća) i Timea Horvat (zamenik gradonačelnika). Novi odbornici u Skupštini grada Subotice su: Srđan Marjanović, Nataša Murišić, Pero Šunjka (Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“), Mikloš Balaša i Erika Dorogi (Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara).

Doneto je i Rešenje o imenovanju  direktora ustanove Зоолошки врт Палић–Palicsi Állatkert–Zoološki vrt Palić. Za direktora ZOO vrta Palić imenovan je Petar Savić, dipl. ekonomista, na mandatni period od četiri godine, sa danom donošenja ovog rešenja.
                   
Odbornici su doneli Odluku o donošenju Plana generalne regulacije XII za zonu prostorne celine - dela MZ „Ker“, „Prozivka“ i „ Bajnat“, kao i Odluku o donošenju Izmene Plana detaljne regulacije za delove prostora MZ „Zorka“ i MZ „Dudova šuma“ (između ulica dr Ferenca Bodrogvarija, železničke pruge Subotica - Budimpešta, ulice Kosovske, železničke pruge Subotica - Sombor i ulice Proleterskih brigada) u Subotici.