Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Povećan priliv migranata

16.07.2016.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, koji je imenovan za predsednika Pokrajinskog saveta za migracije, i član Gradskog veća grada Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Subotici i neformalni migrantski kamp na graničnom prelazu Horgoš, kako bi stekli uvid u trenutno stanje nastalo usled pojačanog priliva migranata u pogranično područje.

10345_1.jpg

Nenad Ivanišević je izrazio zadovoljstvo što se pokrajinska Vlada uključila u rešavanje postojećih problema i istakao da će Vlada Republike Srbije u narednom periodu delovati u tri pravca:

– Prvi pravac je sprečavanje nelegalnih ulazaka ljudi na teritoriju naše zemlje, drugi je borba protiv krijumčara koji deluju na teritoriji Republike Srbije, bez obzira čiji su državljani, dok je treći pravac zbrinjavanje migranata koji se nalaze ovde – naveo je Nenad Ivanišević.

Ovo je jedina kapija koja pruža lažnu nadu za odlazak u Evropsku uniju, zato što podnošenjem zahteva za azil na ovom mestu ne znači i dobijanje azila, rekao je Ivanišević, i dodao da problem nije stvorilo pooštravanje mađarskih zakona nego odluka Mađarske da se zahtev za azil može podneti na tranzitnim kapijama.

– To je dovelo do toga da ovi nesrećni ljudi, koji su, inače, prilično loše informisani, borave na ovom prostoru. Naša ideja je da se brinemo o njima, kao što smo to i do sada činili, i da im objasnimo da ovo nije mesto gde bi trebalo da se nalaze nego da mogu da borave u prihvatnim centrima. Ukoliko se praksa za mogućnost podnošenja zahteva za azil nastavi, sa kolegama iz Mađarske dogovorićemo se da se to obavlja u prihvatnim centrima – naglasio je Ivanišević.

10345_3.jpg

Predrag Vuletić je izjavio da će Pokrajinski savet za migracije, a nakon toga i pokrajinska Vlada u vrlo kratkom roku doneti odluku o konkretnim merama pomoći i to pre svega u vodi, hrani i ljudstvu.

– Moram da istaknem uspostavljanje potpune saradnje sa članovima Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i lokalnog saveta za migracije grada Subotice, što se vidi i iz današnjeg zajedničkog obilaska ova dva kampa – rekao je Vuletić.

Resorni sekretar je podsetio da se sve krajnje i izlazne tačke na putu koji migranti prolaze nalaze upravo na teritoriji Vojvodine, i da je zajednički stav predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića i predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, ministra Aleksandra Vulina, da se svim tim ljudima obezbede maksimalni i dostojanstveni uslovi za boravak.

Ilija Đukanović se, takođe, zahvalio pokrajinskoj Vladi i pokrajinskom sekretaru Predragu Vuletiću što su prepoznali problem i u kratkom vremenu organizovali posete prihvatnom centru i kampovima u pograničnom području.

10345_5.jpg

On je rekao da će Radna grupa za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice i koordinaciju aktivnosti u cilju rešavanja problema migracionih tokova u ponedeljak, 18. jula, održati sastanak i da će predlozi i sugestije sa tog sastanka biti upućeni nadležnom pokrajinskom sekretarijatu i republičkom ministarstva.

– U Prihvatnom centru za migrante u Subotici imali ste priliku da vidite šta je potrebno ljudima i deci koji se nalaze u centru. Subotička lokalna samouprava će, po tom pitanju, i dalje nastaviti da se ponaša humano i solidarno – istakao je Đukanović.

U Prihvatnom centru za migrante u Subotici danas je bilo oko 450 ljudi, a u neformalnom kampu u pograničnom području na Horgošu oko 700 migranata. Od jutros, u sedam časova, na teritoriji Srbije registrovano je 2.699 lica, od toga više od 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

10345_4.jpg