Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 23. Festival evropskog filma Palić

16.07.2016.

Projekcijom ostvarenja „Požar na moru“ Đanfranka Rosija, nagrađenog Zlatnim medvedom za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu, večeras je u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću počeo 23. Festival evropskog filma Palić. Festival su zvanično otvorili ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, reditelji Ulrih Zajdl (Austrija) i Slobodan Šijan (Srbija), kojima su direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta festivala Mira Banjac uručili prestižne nagrade.

10346_1.jpg 

Ulrih Zajdl je, otvarajući 23. Festival evropskog filma Palić, rekao da je lepo biti u društvu Mencla, Angelopulosa, Kusturice koji su prethodno dobili ovu nagradu, a da je ona i potvrda njegovog rada.

Moji filmovi ne podilaze, oni preispituju i izazivaju nemir, kazao je Zajdl i istakao da ne treba praviti umetničke kompromise niti se povoditi populizmom.

– Iako film ne menja svet morate ga raditi s uverenjem da može da pomera stvari. Ideja je važna. Evropski film će spasiti tvrdoglavost i hrabrost – naglasio je Ulrih Zajdl.

10346_2.jpg
Radoslav Zelenović i Ulrih Zajdl

Upućujući apel mladim stvaraocima, rekao je da ne prave ustupke publici i imaju poverenja u sebe, da u svetu kvota koje su sada presudne za pravljenje filmova samo ideja može da spasi i njih i film i da računaju i na gubitke, ali da ne odustaju.

Reditelj kultnih filmova („Davitelj protiv davitelja“, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“) Slobodan Šijan je kazao da ovu nagradu značajnom čine reditelji koji su je dobili, a lepom što će biti među njima.

10346_3.jpg
Slobodan Šijan i Mira Banjac

– Sebe smatram rediteljem komedija. Hoće li dodeljivanje ovog priznanja meni značiti da će biti više smeha u evropskom filmu – rekao je Šijan.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, istakao da bez obzira na razne poteškoće i nedostatak finansijskih sredstava ne želimo da osiromašimo duh i želju da Festival učinimo boljim, i da se Grad potrudio da i ove godine obezbedi adekvatne uslove za prezentaciju evropskih filmskih vrednosti.

Gradonačelnik je podsetio da Festival od 2003. godine postaje smotra evropskog filma, i naveo da Festival od tada beleži stalni uspon, da je u poslednjih nekoliko godina postao najznačajnije odredište filmskih stvaraoca u regionu i da je zvanično promovisan i na najznačajnijim evropskim filmskim festivalima.

10346_4.jpg
Gradonačelnik Bogdan Laban

–  Za nas, Subotičane, ovaj festival je posebno značajan ne samo zbog činjenice da je utemeljio evropske kulturne vrednosti nego i zbog toga što su filmski susreti nešto sa čime se odrastalo, zabavljalo i nešto što se s nestrpljenjem očekivalo svakog leta – rekao je Bogdan Laban.

Festival evropskog filma Palić, koji je nastao i opstao u teškim vremenima, jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Srbiji i vrlo je značajna tačka na mapi evropskih filmskih festivala, naglasio je gradonačelnik Laban, i poručio da, bez obzira ne sve poteškoće, nećemo dozvoliti da sa te mape nestane.

Prisutnima se obratio i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nebojša Kuzmanović. On je istakao značaj i renome Festivala i najavio da će Vlada AP Vojvodine, koja je prepoznala značaj ove manifestacije, podržati Festival evropskog filma Palić.

Do 22. jula, do kada Festival traje, publika će biti u prilici da pogleda 103 filma u 13 programskih celina.

Glavni takmičarski program obuhvata 14 filmova, od toga dva van konkurencije, a nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film festivala i „Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeliće žiri u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija).