Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novi računari za efikasnije izdavanje građevinskih dozvola

17.07.2016.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, danas je, na svečanosti u Klubu poslanika, uručila 102 računara lokalnim samoupravama i drugim organima koji će omogućiti da investitori u još kraćem roku dolaze do elektronske građevinske dozvole. U ime Grada Subotice računar je preuzela Nataša Aleksić, član Gradskog veća.

10347_1.jpg 

Naš cilj je da se u Srbiji radi i gradi i da Srbija bude među prvih 30 zemalja na svetu na listi Svetske banke, poručila je Zorana Mihajlović obraćajući se predstavnicima gradova i opština kojima su uručeni novi računari, i najavila da nam posle uspešno sprovedene reforme građevinskih dozvola predstoji reforma katastra, kao jedna od najvažnijih reformi i za građane i za investitore.

Građevinske dozvole, napomenula je, sada se mogu dobiti sa mnogo manje papira i u veoma kratkom roku, pri čemu se u proseku dozvola za gradnju dobija za svega osam dana.

Ona je podsetila na to da je pre dve godine, kad je započeta reforma izdavanja građevinskih dozvola i priprema novog zakona o planiranju i izgradnji, Svetska banka izračunala da se na dozvolu čekalo devet meseci, a bilo je slučajeva da investitor čeka i po dve, tri ili četiri godine.

Danas svaki investitor zna da će u roku od najviše 30 dana dobiti odgovor kad podnese zahtev, a u nekim opštinama dozvola se dobija za osam radnih dana, istakla je potpredsednica Vlade, i dodala da je Srbija najviše zahvaljujući građevinskim dozvolama prošle godine na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za 32 mesta.

Mihajlović je precizirala da je Republički geodetski zavod, u saradnji sa Svetskom bankom, izdvojio 85.000 evra za kupovinu 102 računara kako bi lokalne samouprave svoj posao radile još kvalitetnije i brže.

U narednom periodu, naglasila je, jedan od prioriteta u biće reforma katastra jer želimo da građanima omogućimo da elektronski podnose i svoje zahteve Republičkom geodetskom zavodu i time smanjimo redove, korupciju i vreme čekanja.

Pored računara, Mihajlović je danas uručila i specijalna priznanja gradovima Somboru, Valjevu, Kruševcu, Vršcu i Smederevo, kao i opštinama Bečej, Svilajnac, Veliko Gradište, Ruma, i Apatin, koje su najviše doprinele efikasnoj primeni e-dozvola, jer su imale najviši procenat rešenih zahteva investitora.