Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren gasovod na trasi Senćanski put – „Vikend naselje“ na Paliću

25.07.2016.

Simboličnim presecanjem vrpce i paljenjem gasne baklje, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban otvorio je danas, na obilaznom putu za Palić (Novosadski put), gasovod izgrađen na deonici Senćanski put – Palić („Vikend naselje“). Svečanom otvaranju više od 10 kilometara gasovoda – od Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice do, praktično, Hidroglobusa u „Vikend naselju“ na Paliću – u ime investitora, Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Suboticagas“, prisustvovao je direktor ovog preduzeća Dragan Božinović, sa saradnicima.

10384_1.jpg 

Palić je od danas gasifikovan sa dva poluprstena: starim – zapadnim, koji nema dovoljan kapacitet da snabde gasom kompletnu turističku Banju Palić, i ovim novim – istočnim poluprstenom, rekao je, obraćajući se novinarima, gradonačelnik Laban, i dodao da je u izgradnju gasovoda na obilaznom putu za Palić uloženo više od 15 miliona dinara, ne računajući radove i angažman investitora.

– Ukoliko želimo da razvijamo turizam, zdravstveni i banjski, moramo da stvorimo preduslove da energent koji je izuzetno bitan za snabdevanje bude prisutan – kazao je Bogdan Laban.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Javnom komunalnom preduzeću ‘Suboticagas’, jer je ova investicija, kako je naveo, isključivo finansirana od ostvarene dobiti JKP „Suboticagas“ u prethodnom periodu.

– To je dobar primer na koji način bi trebalo da posluju javna komunalna preduzeća, da pomažu Gradu Subotici kao osnivaču da bismo premostili sve prepreke. U narednih nekoliko godina od Palića moramo da napravimo značajnu turističku destinaciju, koja je, kao prioritet, naznačena ne samo kod pokrajinske nego i kod republičke Vlade – naglasio je gradonačelnik Laban.

Dragan Božinović je rekao da svi potencijalni korisnici gasa koji se nalaze na ovoj, upravo završenoj trasi, u skladu sa novijom poslovnom politikom JKP „Suboticagas“, trenutno imaju mogućnost da dobiju besplatan priključak.

– Novoizgrađeni gasovod nije namenjen samo delu potrošača na trasi Senćanski put – ‘Vikend naselje’ na Paliću nego i budućnosti u smislu da će svaka nova investicija u Banji Palić praktično imati – gas ‘na pragu’. To znači da investitor neće trebati da čeka na energent zbog administrativne i građanske procedure – istakao je Božinović

Prema njegovim rečima, JKP „Suboticagas“ je, shodno svom poslovnom planu, odmah nakon započete inicijative da se severoistočna strana Palića planira kao ozbiljan turistički centar na mestu „Vikend naselja“ samoinicijativno, pre nekoliko godina, pristupilo pripremama da svoju izgrađenu gasnu mrežu od preko 600 kilometara u Subotici obogati još jednom deonicom koja je, uz aktuelne usputne priključke, isključivo namenjena budućnosti ovog grada, njegovom razvoju i napretku.

Sa istočne strane Palića gasovod je započet 2013. godine izgradnjom kraćih parcijalnih deonica od 700 do 1000 metara, da bi u ovoj godini, izgradnjom trase od 8 km, bio zaokružen ukupnom deonicom od preko 10 kilometara. Izvođači radova po osnovu javne nabavke bili su „Terax“, iz Subotice, i „Kablprojekt”, iz Novog Beograda.

U Subotici gas koristi više od 9.000 potrošača.