Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan ugovor o bušenju i opremanju dva bunara na Vodozahvatu II

26.07.2016.

U Medija-centru u Gradskoj kući danas je, u prisustvu gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, zaključen Ugovor o bušenju i opremanju dva bunara na centralnom gradskom kompleksu vodosnabdevanja – Vodozahvat II. U ime investitora, Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” (JKP ViK), ugovor je potpisala direktorka ovog preduzeća Valerija Tot Godo, a u ime konzorcijuma izvođača radova Zoran Pavličić, direktor firme „GEO Inženjering BGP”, iz Beograda. Ugovor je zaključen u okviru Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice – faza IV. Ugovorena vrednost radova je 329.593,19 evra.

10389_1.jpg 

Gradonačelnik Laban je, tim povodom, rekao da je za održiv razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcionisanje od izuzetnog značaja podrška izgrađene i pristupačne komunalne infrastrukture svim njenim korisnicima, kao i da je jedna od najznačajnijih tehničkih infrastruktura ona koja se odnosi na obezbeđivanje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih i atmosferskih voda.

Iz tih razloga, dodao je, posle izgradnje novog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice, Grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ su, u maju 2012. godine, ugovorili zajam sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 11 miliona evra, na period otplate od 12 godina, čime su, preko EBRD, obezbeđena i dodatna sredstva, putem donacija, u iznosu od 2,04 miliona evra.

Gradonačelnik je podsetio da je u okviru realizacije Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice u dosadašnjim postupcima izbora izvođača radova putem javnog tendera obezbeđena ušteda od oko dva miliona evra i da su ta sredstva, u dogovoru sa EBRD, usmerena na dodatno pospešivanje tehničkih i tehnoloških kapaciteta „Vodovoda“, pa time i usluga prema građanima, kao krajnjim korisnicima.

Efekti tih ušteda, naglasio je, predstavljaju mogućnost realizacije investicija, prethodno ugovorenih u maju, koje se odnose na zamenu dotrajalih sabirnih cevovoda i polaganje optičkih kablova za savremeno upravljanje sistemom na Vodozahvatu I, kao i na bušenje i opremanje dva bunara na centralnom gradskom kompleksu vodosnabdevanja – Vodozahvat II.

– Vrednost radova na bušenju i opremanju dva bunara na drugom našem centralnom Vodozahvatu koji se danas ugovaraju iznose 329.593,19 evra. Izabran je najpovoljniji izvođač radova, konzorcijum kojeg predstavlja firma ‘GEO Inženjering BGP’, iz Beograda. Radovi bi trebalo da počnu u oktobru ove godine i da se okončaju u roku od šest meseci. Realizacija ovog projekta će omogućiti povećanje kapaciteta vodosnabdevanja grada za osam odsto u odnosu na dosadašnje, i predstavljaće značajnu podršku u obezbeđivanju dovoljnih količina vode za, pre svega, Novi grad, Mali i Veliki Radanovac i Palić – naveo je Bogdan Laban.

Valerija Tot Godo je kazala da će se uskoro, nakon polaganja nekoliko kilometara magistralnih, kolektorskih, priključnih i sekundarnih mreža, kao i asfaltiranjem Vareške i ulice Stevana Filipovića, u saradnji sa izvođačem radova, firmom „Graditelj“ iz Novog Sada, okončati prve dve bitne faze ovog projekta, skoro pola godine pre krajnje predviđenog roka: izgradnja Kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda, kao i Magistralnog vodovoda u jednoj od najdužih ulica grada, Lošinjskoj, i povez Istočnog i Zapadnog kraka magistralnog vodovoda.

– U prilici sam da najavim da ćemo uskoro potpisati i Ugovor o izgradnji i opremanju druge Fabrike vode – Postrojenja za preradu sirove vode na Centralnom gradskom kompleksu vodosnabdevanja. Sa tom i današnjom investicijom pored dovoljnih količina vode ujednačenog pritiska, uslova za razvoj i proširenje sekundarnih mreža, energetske efikasnosti i modernizacije, obezbedićemo najznačajniji efekat za zdravlje naših građana: povezivanje dva centralna gradska izvorišta vode i time 100 odsto kvalitetnu prerađenu vodu sa mnogo manjim od maksimalno dozvoljenih koncentracija soli arsena, gvožđa i amonijaka, u skladu sa svim domaćim i evropskim normama i standardima – podvukla je Valerija Tot Godo.

Ona se zahvalila dosadašnjem izvođaču radova na kvalitetu i efikasnosti, Gradu i javnim preduzećima i ustanovama sa kojima je JKP „Vodovod i kanalizacija“ blisko sarađivalo na dosadašnjoj realizaciji ovog projekta, a najviše građanima koji su, kako je rekla, strpljivo i disciplinovano podneli sva zatvaranja i preusmeravanja saobraćaja.

Zoran Pavličić je izjavio da zajedničko ogromno iskustvo preduzeća „GEO Inžinjering BGP“, kao nosioca konzorcijuma, i firmi „VIKUV” Cegled (Mađarska) i „Real impex“, sa Palića (članovi konzorcijuma), daje garanciju da će radove na bušenju, opremanju i povezivanju dva bunara na Vodozahvatu II, na kojima će biti angažovani, izvesti maksimalno profesionalno i u skladu sa pravilima struke.