Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz privrede

Prijem za pokrajinskog sekretara za privredu i turizam

12.07.2016.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje, Nebojša Daraboš, sastali su se sa potpredsednikom Vlade AP Vojvodine i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, Ivanom Đokovićem, sa kojim su razgovarali o pravcima razvoja Palića, kao jedne od najpoznatijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

10331_1.jpg

Uz podsećanje da je predsednik pokrajinske Vlade, Igor Mirović, u svom ekspozeu među najvažnije stubove ekonomskog razvoja, pored privrede i poljoprivrede, postavio i turizam, Đoković je rekao da su u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije, koja je u nacrtu i još nije usvojena, među četiri ključne celine na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za turističku privredu prepoznati – Subotica sa Palićem, Deliblatska peščara i Vršački region, Gornje podunavlje i Novi Sad sa Fruškom gorom, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinskom tvrđavom.

Nakon usvajanja Strategije razvoja turizma Republike Srbije razradićemo naš plan razvoja turizma u AP Vojvodini, kazao je Đoković, i najavio da je potpuno izvesno da će, pored Novog Sada sa Fruškom gorom, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinskom tvrđavom, jedna od najbitnijih tačaka u tom planu biti Subotica i Palić, ne samo zbog brojnih potencijala kojima raspolažu već i zbog činjenice šta su svojevremeno predstavljali.

Đoković je istakao da se sredstvima iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koja nisu velika, ne može infrastrukturno pomoći privredi, ali da se može pomoći malim i srednjim preduzećima, zanatstvu, kreativnom preduzetništvu i industriji.

Gradonačelnik Laban je rekao da je cilj novog rukovodstva Grada Subotice da se nastavi intenzivan rad na privlačenju domaćih i stranih investicija, da je među prioritetima i otvaranje novih radnih mesta i da je posebna pažnja posvećena Paliću, kao turističkoj destinaciji u koju će se u narednom periodu ulagati.

Uz sredstva sa viših nivoa vlasti i sredstva Grada, sadržaji na Paliću, pre svega prostor kod termalnih bazena, u relativno kratkom roku mogu se učiniti mnogo atraktivnijim nego što su u ovom trenutku, kazao je Bogdan Laban, i podvukao da turisti i svi građani koji žive na teritoriji grada Subotice zaslužuju bolju, uređeniju i sadržajniju Banju Palić koja je danas, posle niza bezuspešnih pokušaja i nerealizovanih projekata i više od dvadeset godina jako lošeg rada, prilično devastirana.

Naglašavajući da je kvalitet vode u Palićkom jezeru poboljšan gradonačelnik je naveo da bi u narednom periodu u turističkom sektoru Palićkog jezera trebalo da se uredi i priobalje, izgradi nedostajuća pešačka i trim-staza i postavi rasveta.

Gradonačelnik Laban je rekao da je jedan od pravaca razvoja Palića i intenziviranje napora u pronalaženju budućih velikih investitora koji bi našli interes da posluju na ovom prostoru kroz ulaganje u banjske i hotelske kapacitete. Gradu Subotici su, dodao je, u okviru finansijske saradnje SR Nemačke sa Republikom Srbijom koju Vlada Nemačke sprovodi putem KfW razvojne banke, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš.

Nebojša Daraboš je ukazao na neophodnost uspostavljanja dobre saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Subotice - resora za turizam i investicije, kako bi taj sekretarijat prilikom planiranja budžeta za narednu godinu imao uvid i u planove Grada Subotice, urađene u skladu sa njegovom Strategijom lokalnog održivog razvoja.

Daraboš je rekao da smatra da je u cilju što kvalitetnije turističke promocije Subotice i Palića potrebno ostvariti i bolju komunikaciju sa Turističkom organizacijom Vojvodine, jer dosadašnja saradnja nije bila na odgovarajućem nivou.

Susretu u Gradskoj kući prisustvovali su Slobodan Vojinović i Ivan Vojnić Tunić, predsednik i sekretar Regionalne privredne komore (RPK) Subotica. Potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je danas i RPK Subotica.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop