Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz privrede

Novi računari za efikasnije izdavanje građevinskih dozvola

17.07.2016.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, danas je, na svečanosti u Klubu poslanika, uručila 102 računara lokalnim samoupravama i drugim organima koji će omogućiti da investitori u još kraćem roku dolaze do elektronske građevinske dozvole. U ime Grada Subotice računar je preuzela Nataša Aleksić, član Gradskog veća.

10347_1.jpg

Naš cilj je da se u Srbiji radi i gradi i da Srbija bude među prvih 30 zemalja na svetu na listi Svetske banke, poručila je Zorana Mihajlović obraćajući se predstavnicima gradova i opština kojima su uručeni novi računari, i najavila da nam posle uspešno sprovedene reforme građevinskih dozvola predstoji reforma katastra, kao jedna od najvažnijih reformi i za građane i za investitore.

Građevinske dozvole, napomenula je, sada se mogu dobiti sa mnogo manje papira i u veoma kratkom roku, pri čemu se u proseku dozvola za gradnju dobija za svega osam dana.

Ona je podsetila na to da je pre dve godine, kad je započeta reforma izdavanja građevinskih dozvola i priprema novog zakona o planiranju i izgradnji, Svetska banka izračunala da se na dozvolu čekalo devet meseci, a bilo je slučajeva da investitor čeka i po dve, tri ili četiri godine.

Danas svaki investitor zna da će u roku od najviše 30 dana dobiti odgovor kad podnese zahtev, a u nekim opštinama dozvola se dobija za osam radnih dana, istakla je potpredsednica Vlade, i dodala da je Srbija najviše zahvaljujući građevinskim dozvolama prošle godine na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za 32 mesta.

Mihajlović je precizirala da je Republički geodetski zavod, u saradnji sa Svetskom bankom, izdvojio 85.000 evra za kupovinu 102 računara kako bi lokalne samouprave svoj posao radile još kvalitetnije i brže.

U narednom periodu, naglasila je, jedan od prioriteta u biće reforma katastra jer želimo da građanima omogućimo da elektronski podnose i svoje zahteve Republičkom geodetskom zavodu i time smanjimo redove, korupciju i vreme čekanja.

Pored računara, Mihajlović je danas uručila i specijalna priznanja gradovima Somboru, Valjevu, Kruševcu, Vršcu i Smederevo, kao i opštinama Bečej, Svilajnac, Veliko Gradište, Ruma, i Apatin, koje su najviše doprinele efikasnoj primeni e-dozvola, jer su imale najviši procenat rešenih zahteva investitora.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop