Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena 20. Letnja akademija Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke

08.08.2016.

U organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke u Subotici je počela sa radom 20. Letnja akademija, sa učešćem oko 300 vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora kojima će u okviru petodnevnog akreditovanog usavršavanja na mađarskom jeziku predavanja održati 38 stručnjaka iz naše zemlje i Mađarske. Otvaranju Letnje akademije u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš, i zamenik gradonačelnika grada Subotice Timea Horvat.

10412_1.jpg 

U svom pozdravnom govoru, pokrajinski sekretar je naglasio da za njega predstavlja posebnu radost to što će se tema ovogodišnje Letnje akademije - „Unapređivanje komunikacije u obrazovanju” - temeljno obrađivati, jer je ova problematika, kako je naveo, u našem okruženju naročito aktuelna i značajna i bezmalo se na svakom koraku dolazi u situaciju da se rešenje nalazi u odgovarajućem poznavanju jezika i u sposobnosti komunikacije.

– Razvijanje komunikacionih sposobnosti danas više ne predstavlja prosto samo jedan od mnogobrojnih pedagoških zadataka. To određuje vrednost i validnost svih drugih kompetencija. Valjano poznavanje i negovanje maternjeg jezika i očuvanje običaja kod dece koja dolaze iz bilingvalne sredine jeste pravi izazov i važan zadatak naših prosvetnih radnika – kazao je Njilaš.

Mi, dodao je, koji se bavimo politikom obrazovanja imamo zadatak da našim prosvetnim radnicima stvorimo uslove za kvalitetan i efikasan rad.

– Upravo je to razlog što podstičemo stručno usavršavanje nastavnog osoblja, što pokušavamo da za škole obezbedimo potrebnu opremu, pri čemu se istovremeno trudimo da osavremenimo i poboljšamo nastavne planove i udžbenike i da i na taj način olakšamo rad prosvetnim radnicima – rekao je Mihalj Njilaš.

10412_2.jpgMihalj Njilaš i Timea Horvat

Uz konstataciju da je poziv pedagoga izuzetno lep – učiti i vaspitati decu, preneti svoje znanje i biti i ostati primer koji će deca slediti – i da je veoma plemenit zadatak usmeriti decu na put života koji je često pun poteškoća, ali i radosti i lepote – prateći ih ljubavlju, Timea Horvat je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, rekla da je danas već niz naučnih ispitivanja dokazao da komunikacija umnogome doprinosi uspešnosti pedagoškog rada.

– Poznato je da savlađivanje komunikacijskih veština na što višem nivou pomaže u produbljivanju sadržajne veze sa studentima, decom, nastavnicima, vaspitačima i drugim saradnicima, što ostavlja trajne tragove. I mada ti tragovi ponekad izblede, ipak u nekom obliku ostaju večno utisnuti. Ova veza se ne može ničim zameniti – istakla je, između ostalog, Timea Horvat.

Predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke, Ibolja De Negri, kazala je da će se tokom petodnevnog stručnog skupa raditi u devet sekcija, od vaspitača do srednjih škola, da će se obrađivati više tema i da će se predavanja i rad po sekcijama održavati u prostorijama Tehničke škole „Ivan Sarić”, kao i u Velikoj sali Nove opštine.

Održavanje letnje akademije u Subotici podržalo je i Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.