Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Irana u poseti Subotici

11.08.2016.

Zamenik gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti kulture i poljoprivrede, Miroslava Babić i Šimon Ostrogonac, primili su danas, u Gradskoj kući, ambasadora Irana u Srbiji Madžida Fahimpura, sa saradnicima. Razgovaralo se o intenziviranju saradnje na međuregionalnom i međugradskom nivou dve zemlje u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma, kulture i obrazovanja, kao i o konkretizaciji saradnje između ambasade te zemlje i Iranskog kulturnog centra u Beogradu sa gradom Suboticom.

10418_1.jpg 

Madžid Fahimpur je podsetio da je Iran, posle ukidanja sankcija, započeo ubrzani privredno-ekonomski razvoj i da ova država namerava da uspostavi intenzivniju saradnju sa Republikom Srbijom i lokalnim samoupravama u našoj zemlji.

Ambasador je predložio da se uspostavi saradnja između Iranskog kulturnog centra u Beogradu i subotičke lokalne samouprave, i sagleda mogućnost da se na nekim od značajnijih kulturnih manifestacija koje se budu organizovale u Subotici predstavi i Iran, kako bi se i Subotičani upoznali sa iranskom tradicijom, kulturom i običajima.

Predložio je, takođe, da za početak jedna delegacija studenata ili mladih stručnjaka iz Subotice, iz raznih oblasti, poseti neki od većih gradova u Iranu što bi, kako je naveo, pored razmene iskustava doprinelo i stvaranju osnove za realizaciju konkretnih projekata.

On je istakao da je Iran zainteresovan i za realizaciju zajedničkih projekata od obostranog interesa sa kojima bi se kompanije ili privrednici iz Srbije i Irana pojavili na tržištu neke treće zemlje.

Ambasador Fahimpur je, na kraju, novom rukovodstvu Grada Subotice i novoj Vladi Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem poželeo puno uspeha u radu u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Izražavajući zahvalnost na današnjoj poseti i željama vezanim za uspešan rad Vlade Republike Srbije i rukovodstva Grada Subotice, zamenik gradonačelnika Timea Horvat je rekla da će subotička lokalna samouprava učiniti sve da se neke od predloženih ideja koje se odnose na saradnju sa Iranom što pre i realizuju.

Ona je naglasila da je u cilju stvaranja uslova za realizaciju konkretnih projekata, neophodno da se između Grada Subotice i ambasade Irana u Beogradu kontinuirano razmenjuju iskustva.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, delegacija Irana posetila je Građevinski fakultet, a potom i obišla poljoprivredno gazdinstvo „Mamužić“, u Ljutovu.

10418_2.jpg