Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana centralna svečanost „Dužijance 2016”

14.08.2016.

Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2016”, tradicionalne manifestacije koja se po 106. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice, i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

10421_1.jpg 

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je podsetio da je „Dužijanca”, kao svetkovina završetka žetve koja se u Subotici slavi više od 100 godina, izvorni običaj koji se vekovima negovao i čuvao u salašarskim porodicama naroda sa ovih prostora.

To je, kazao je, vera u rad, vera u Boga, živi etnološki muzej, kulturološki fenomen, praznik koji prevazilazi okvire nacionalne i verske pripadnosti

Ova manifestacija neguje i pobuđuje u nama najbolje osobine, a to su marljivost, istrajnost i težnja ka zajedništvu, rekao je gradonačelnik i dodao da „Dužijanca” svojim značajem i veličinom odavno prevazilazi lokalni karakter.

– ’Dužijanca’ simbolično sadrži najznačajnije osobine žitelja Subotice, ali i cele Vojvodine. Zato je današnji dan praznik zajedništva, rada i smernosti i on oslikava svu lepotu i raznolikost ovog dela naše zemlje – istakao je gradonačelnik Laban.

10421_2.jpg

Uz konstataciju da nema mnogo manifestacija koje se mogu pohvaliti da traju ceo jedan vek i da „Dužijanca” toliko traje, između ostalog, i zato što sadrži trajne vrednosti, on je rekao da „Dužijanca“ u sebi nosi i simboliku sreće, jedinstva i ljubavi.

– Cenimo i poštujemo svaku nacionalnu zajednicu koja drži do sebe, čuva i neguje svoje običaje, svoju kulturu i ne gubi identitet. Obaveza svih nas iz lokalne samouprave je da vam u tome pomažemo i da jedni drugima služimo za primer, da jedni drugima pokažemo snagu i veru da zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose rezultate. Isto tako, ’Dužijanca’ treba da sačuva svoje istinske i iskonske vrednosti – naglasio je Bogdan Laban.

Na kraju svog obraćanja, gradonačelnik Laban je pohvalio dobru organizaciju „Dužijance 2016“ i izrazio zadovoljstvo zbog učešća velikog broja mladih u svim njenim manifestacijama, uključujući i tradicionalno takmičenje risara. To nas uverava, podvukao je, da će „Dužijanca“ još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu.

10421_3.jpg 

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske. Svečanu misu zahvalnicu, s duhovnog aspekta svakako najvažniji deo proslave „Dužijance”, predvodio je će požeški biskup, mons. dr Antun Škvorčević, iz Hrvatske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, aptike, fijakere i karuce okićene žitom, defile kulturno-umetničkih društava iz Subotice i okoline, Vojvodine, Hrvatske i Austrije, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

10421_4.jpg 

Centralni deo programa „Dužijance 2016” nastavljen je posle podne, u 18 časova, kada su bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih zvanica posetili grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2016” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode, koje je počelo u 20 časova.

Organizator manifestacije „Dužijanca 2016“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

10421_5.jpg