Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bunjevci obeležili „Dan Dužijance”

15.08.2016.

U organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, večeras je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana svečana akademija povodom „Dana Dužijance“, jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine. Nakon intoniranja himne Srbije „Bože pravde” i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila”, ovogodišnji bandaš i bandašica, Tomislav Orčić i Estera Ušumović, krunu od žita i hleb od novog brašna predali su Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji.

10431_1.jpg 

Naš nacionalni praznik, naš starinski običaj sa salaša pretvoren u crkvenu svetkovinu pre sto godina, u genima je zapisan svakom Bunjevcu, rekla je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, Suzana Kujundžić Ostojić, i dodala da je hleb od novog žita simbol još jedne rodne godine i postojanja Bunjevaca na ovim prostorima, kome se ove jeseni navršava 330 godina.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, Nedeljko Tenjović, preneo je čestitke predsednika Tomislava Nikolića upućene Bunjevcima, sa željom da, kako je naveo, ova zajednica i ubuduće, kao i do sada, daje puni doprinos očuvanju svojih specifičnosti, kao i ukupnom razvoju Srbije.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je, između ostalog, da su Bunjevci primer da jedan narod, prolazeći i kroz teška istorijska iskušenja i suočavajući se sa brojnim osporavanjima koja su, bez ikakve sumnje, ostavljala i ožiljke, može da – ako ostane jedinstven – sačuva svoj jezik, kulturu i običaje, da očuva svoju autohtonost.

– Poštujem i cenim svaku nacionalnu zajednicu koja drži do svoje tradicije i identiteta, među njima i Bunjevce, koji su uspeli da se očuvaju u ne baš jednostavnim istorijskim i društvenim uslovima. Tokom obavljanja svoje funkcije trudiću se da budu uvaženi i vrednovani, a sve u cilju da mogu da rade i napreduju, sa željom da se održe i u narednih, barem, 330 godina – naglasio je gradonačelnik Laban.

 10431_2.jpg

Profesor Miroslav Štatkić je kazao da su Bunjevci, uprkos svemu što su proživeli i preživeli – tu, samosvesni, uspravni i svoji.

- Jednako kao što očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta Vojvodina izdvaja kao primarno strateško opredeljenje, nova pokrajinska Vlada će podržavati i očuvanje i razvoj identiteta svih drugih nacionalnih zajednica koje u njoj žive. To, razume se, važi i za Bunjevce koji su, ne samo istrajnošću već i velikim doprinosom razvoju ovog prostora na svim poljima, kao i nikada pokolebanom lojalnošću svojoj državi Srbiji, to i zaslužili – istakao je Miroslav Štatkić.

Na kraju svečane akademije, Suzana Kujundžić Ostojić predala je Nedeljku Tenjoviću krunu od novog žita, Miroslavu Štatkiću venac od novog žita, a Bogdanu Labanu hleb od novog brašna.

Obeležavanje „Dana Dužijance” počelo je svečanom povorkom koja je krenula ispred „Bunjevačke matice” da bi, posle šetnje subotičkim korzoom, stigla do centralnog gradsko trga, gde je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.

10431_3.jpg 

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, kako nalaže tradicija, položila venac ispred biste Blaška Rajića koji je svojim delovanjem kao sveštenik, književnik, rodoljub i patriota, ostavio dubok trag u životu Bunjevaca.

Nacionalna praznik bunjevačke nacionalne manjine „Dan Dužijance” obeležava se na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.