Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Štefanek obećao i evropsko zlato

19.08.2016.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban priredio je danas, u Gradskoj kući, prijem za Davora Štefaneka, srpskog reprezentativca u rvanju koji je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom, i njegovog trenera Sretena Damnjanovića.

 10444_1.jpg

Obraćajući se medijima, nakon prijema u kabinetu gradonačelnika, Bogdan Laban je istakao da se Subotica i Srbija ponose Davorom Štefanekom.

– Ovo je srećan dan za Suboticu. Pre svega, velika i iskrena zahvalnost našem šampionu Davoru koji je usrećio grad Suboticu i državu Srbiju. Od sada će 16. avgust 2016. godine zlatnim slovima biti upisan u istoriju subotičkog i srpskog sporta. Naš Rvački klub 'Spartak' je već davao osvajače olimpijskih medalja – zlatnog Momira Petkovića iz Montreala 1976. godine i srebrnog Refika Memiševića 1984. iz Los Anđelesa – a ovo je treće olimpijsko odličje na koje smo izuzetno ponosni – rekao je gradonačelnik Laban.

On je kazao da Grad Subotica u subotu, 20. avgusta 2016. godine, u 20 časova, ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, organizuje svečani doček za olimpijskog šampiona Davora Štefaneka, i pozvao Subotičane da pokažemo našem zlatnom rvaču koliko smo ponosni na njegov uspeh.

Spremna je, dodao je, i tabla sa Štefanekovim imenom i prezimenom koja će se na Olimpijskoj česmi postaviti na proslavi Dana grada Subotice, 1. septembra, što je, kako je naveo, Davor odavno priželjkivao i za šta se uspešno izborio.

Štefanek je izrazio zahvalnost na iskrenoj dobrodošlici, ali je izneo reči hvale i prema Gradu Subotici, Republici Srbiji, Rvačkom savezu, Olimpijskom komitetu, selektoru, trenerima...

– Ne volim puno da pričam. I kada sam ušao u finale rekao sam: ‘Ja ne pričam, ja radim na strunjači'. To me je naučio moj trener Sreten Damnjanović. Drago mi je da sam se vratio u Suboticu, u našu rvačku salu u kojoj, kako kaže Sreta, žive duhovi hiljade rvača. Ko zna, da sam ostao u zrenjaninskom Proleteru, možda ne bih stigao do zlata. Hvala svima koji su verovali u mene, rekao sam da ću da rezultatima opravdam sve što se ulaže u mene, a nadam se da sam sa svetskom i olimpijskom titulom to i opravdao – naglasio je Štefanek.

10444_2.jpg 

Uz konstataciju da je tokom svoje rvačke karijere postigao ono što niko nije, a to je da je osvojio zlato na Prvenstvu sveta u Taškentu (Uzbekistan) i na Olimpijskim igrama u Riju, Štefanek je priznao da mu je na pobedničkom postolju na Olimpijadi u Rio de Žaneiru ipak nešto nedostajalo.

– Nameravao sam da se posle Olimpijade u Riju oprostim od reprezentacije, naravno, ne i od rvanja. Najtrofejniji sam rvač, imam velike medalje, ali nedostaje mi još jedna - evropska titula. Dva puta sam bio blizu, zauzimao drugo mesto. Sledeće godine je Prvenstvo Evrope u našoj zemlji, tako da od januara krećem sa pripremama. Daću sve od sebe i doneću i evropsko zlato – obećao je Štefanek, i naveo da ima još jedan cilj, a to je da se titula prvaka Srbije vrati u Suboticu.

Legendarni trener Sreten Damnjanović je rekao da RK „Spartak“ ima izuzetne rezultate i da mu je drago što ga je Štefanek prevazišao osvajanjem titule olimpijskog šampiona.

– U našoj sali zaista živi 1.000 duhova. To mi je jednom prilikom rekao moj prijatelj, inače naš veliki vaterpolista Zoran Janković. Došao je jednom kod nas, ušao u salu, i kazao mi da nije ni čudo što imamo toliko rezultata, kada tamo živi toliko rvačkih duhova. To sam zapamtio i to sam prenosio na generacije koje su osvajale medalje. Štefanek mi je uvek govorio da mu je cilj još samo mene da pređe i stvarno je uspeo u tome. U svemu me je nasledio, još samo da me nasledi kao trener i onda će mi ispuniti sve želje. On je jedini moj takmičar koji je ostao veran Subotici, Srbiji i sve što osvaja – osvaja za Suboticu i Srbiju – podvukao je Damjanović.

Davor Štefanek je gradonačelniku Bogdanu Labanu poklonio majicu sa oznakama Olimpijskih igara, dok je Sreten Damnjanović gradonačelniku Labanu i članu Gradskog veća zaduženom za sport i omladinu, Nemanji Simoviću, predao poklone od rvača Momira Petkovića.

10444_3.jpg