Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bogat program za Dan grada

22.08.2016.

– Ovogodišnji program proslave Dana grada Subotice biće bogat i raznovrstan. U četvrtak, 1. septembra, na centralnom gradskom trgu, nastupiće Budimpeštansko operetsko pozorište, kao i Peli Barna, rok pevač i kantautor iz Budimpešte, koji će održati koncert akustične gitare. Za ljubitelje klasične muzike koncert će, isto veče, zahvaljujući prvenstveno našem sugrađaninu, profesoru violine Milošu Nikoliću, održati Vojvođanski kamerni orkestar. U petak, 2. septembra, subotičkoj publici će se predstaviti  grupa ‘Perpetuum mobile’ i ‘Leksington’ bend – najavio je, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

10451_1.jpg 

Programi će se održavati od 26. avgusta do 4. septembra i besplatni su za sve posetioce, rekao je gradonačelnik, i naveo da je za obeležavanje Dana grada ove godine u budžetu planirano 2,4 miliona dinara. To je, kazao je, bilo dovoljno, s obzirom na to da se vodilo računa o tome da se, gde god je to bilo moguće, napravi određena ušteda, i da su neki od učesnika u programu, poput Vojvođanskog kamernog orkestra, Gradu Subotici donirali svoj koncert.

– Namera nam je bila da angažovanjem ovih izvođača na pravi način zadovoljimo ukus svih Subotičana. Obeležavanje Dana grada organizovano je tako da našim sugrađanima omogućimo prisustvo na koncertima, pa će, kao i prethodnih godina, za sve sugrađane koji žive u prigradskim naseljima 1. i 2. septembra, uveče, biti obezbeđen besplatan prevoz do grada, kao i njihov povratak – istakao je Bogdan Laban.

Na maloj bini u centru grada, 1. septembra, od 12 do 13 časova, Dom kulture Gračanica će održati pozorišnu predstavu „Školsko zvonce“, naglasio je gradonačelnik Laban i dodao da će on, 2. septembra, u 11 časova, u Opštoj bolnici Subotica, posetiti bebe rođene na Dan grada i njihovim majkama uručiti prigodne poklone.

U subotu, 3. septembra, kazao je, u Parku Rajhla Ferenca, od 21 do 23 časa, nastupiće mladi subotički bendovi, a od 23 časa, u Ulici Matije Korvina, biće organizovan Oranž parti.

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford je podsetio da se Dan grada Subotice obeležava svake godine, 1. septembra, u znak sećanja na 1779. godinu, kada je Subotica dobila status Slobodnog kraljevskog grada od carice Marije Terezije.

– Na Dan grada, povodom sećanja na ovaj svečani događaj od pre 237 godina, srdačno očekujemo goste iz zemlje i inostranstva, kao i naše drage sugrađane.  Centralna proslava Dana grada počinje 1. septembra, u 9:30 časova, ispred svečanog ulaza Gradske kuće. Nakon podizanja gradske zastave, u 10 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se svečana sednica Skupštine grada Subotice, na koju su, između ostalog, pozvani predsednici Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, Igor Mirović i Ištvan Pastor, gradski političari, odbornici Skupštine grada, republički i pokrajinski poslanici, kao i delegacije naših partnerskih gradova, konzulata Mađarske i Republike Hrvatske i predstavnici nacionalnih veća – naveo je Bunford.

Prema njegovim rečima, svečanu Sednicu Skupštine grada, na kojoj će se uručiti diploma i plaketa zvanja „Počasni građanin“ i diploma i plaketa priznanja „Pro urbe“, svojim nastupom ulepšaće operski pevač iz Beograda, Oliver Njego, i Judita Baračkai, operska solistkinja iz Mađarske, čiji je nastup poklon bratskog grada Segedina.

U ime Vojvođanskog kamernog orkestra Miloš Nikolić je rekao da će taj orkestar za Dan grada Subotice nastupiti u nešto širem sastavu, odnosno da će umesto 25 muzičara, koliko, inače, broji,  Vojvođanski kamerni orkestar na Trgu slobode u Subotici nastupiti sa čak 40 vrhunskih muzičara.

– Program smo tako i korigovali da bude za široke mase, naravno, pošto sada ne sviramo u sali. Na repertoaru će biti popularna klasična muzika, kao i muzika iz filmova u posebnom aranžmanu koji se u Subotici nije izvodio. Mi smo ovaj koncert, koji košta 1,5 miliona dinara, poklonili Gradu i građanima Subotice – podvukao je Miloš Nikolić.

Član Radne grupe za obeležavanje Dana grada Subotice, Branislav Joka, kazao je da će se u okviru proslave Dana grada održati i sedmi po redu sajam „Ukusi tradicije“, na kojem će učestvovati više od 40 proizvođača domaće hrane, vina i rakije, rukotvorina, proizvoda starih zanata i suvenira.

Član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović, naveo je da će se u okviru obeležavanja Dana grada po 23. put održati Memorijalni fudbalski turnir „Stevan Ćele Vilotić“, na kome će nastupiti šest reprezentacija, i  da će se, u periodu od 1. do 5. septembra, na Olimpijskoj česmi u Subotici postaviti dve nove table sa imenima Davora Štefaneka i Nikole Kalinića, osvajača zlatne i srebrne medalje ne tek minulim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

On je napomenuo da će se proslavi Dana grada Subotice pridružiti obrazovne i kulturne institucije i da će se, na maloj bini u centru grada, prvi put predstaviti najtalentovaniji i najbolji učenici subotičkih osnovnih i srednjih škola koji su na raznim takmičenjima postigli zapažene rezultate.

10451_2.jpg

Program proslave Dana grada 2016.