Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 72. godišnjica formiranja Subotičkog partizanskog odreda

23.08.2016.

U znak sećanja na prvi Subotički partizanski odred, formiran 23. avgusta 1944. godine, danas su, na spomen-obeležje kod nekadašnje partizanske baze „Alkazar”, u Skenderovu, položeni venci. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović i zamenik predsednika GO SUBNOR-a Subotica Vojislav Raičević.

10452_1.jpg 

Naredbom štaba Bačko-baranjske operativne zone, 23. avgusta 1944. godine, formiran je i Subotički partizanski odred sa zadatkom da vodi operacije u Subotici i okolini. Iz sastava sremskih ili Bačko-baranjskog odreda izvučeno je jedanaest iskusnijih boraca – Bačvana, a za komandanta postavljen Subotičanin Jovan Mikić, koji je dobio partizansko ime Spartak.

Borci Subotičkog partizanskog odreda krenuli su za Suboticu iz baza u bačkopalanačkom ataru. Put od  baze „Moskva“ do Subotice, u dužini od oko 120 kilometara, borci su prevalili za pet noći, od 31. avgusta do 5. septembra.

Za nešto više od mesec dana Subotički partizanski odred, čiji se štab nalazio u bazi „Alkazar“, na salašu Lajče Jaramazovića u Skenderovu, izveo je dvadesetak oružanih akcija.

10452_2.jpg
Baza „Alkazar”

Prvom diverzijom, izvršenom 10. septembra 1944. godine, minirana su postrojenja električne centrale. Grad je 12 dana bio bez osvetljenja, a većina fabrika nije mogla da radi.

Uz podsećanje da je Tavankut oslobođen 9. oktobra 1944. godine, a dan kasnije i Subotica, predsednik Mesnog udruženja SUBNOR-a Tavankut Pero Šegina je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, rekao da je oslobođenjem Subotice partizanski odred časno i u potpunosti izvršio svoj zadatak i da je, po dolasku VIII vojvođanske brigade, uvećan sa nekoliko stotina dobrovoljaca, ušao u njen sastav.

- Posle oslobođenja Subotice stigla je VIII vojvođanska udarna brigada kojoj je pristupilo, i sa kojom su se borili do oslobođenja naše zemlje, 300 mladića iz Tavankuta. Najtežu bitku vodili su na Batini i u tim borbama poginulo je 76 Tavankućana, kojima dugujemo poštovanje i zahvalnost. Oni su platili životima ovo naše bogatstvo višenacionalnosti koje imamo u Subotici, našem gradu mira, sloge, tolerancije i razumevanja - naglasio je Šegina.

10452_3.jpg 

Na spomen-obeležje kod baze „Alkazar” vence su položile i delegacije Mesnog udruženja SUBNOR-a Tavankut i Mesne zajednice „Tavankut”.