Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 15. Interetno festival

23.08.2016.

Večeras je, na Trgu republike, svečano otvoren 15. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz sedam zemalja – Argentine, Kostarike, Severnog Kipra, Mađarske, Rusije, Urugvaja i Srbije.

10453_1.jpg 

Pozdravljajući učesnike i organizatore Interetno festivala, kao i brojnu publiku iz grada i okolnih mesta, Miroslava Babić, član Gradskog veća grada Subotice zadužena za oblast kulture, rekla je da će Etnopolis, grad u gradu, mesto spajanja modernog i tradicionalnog, i ove godine predstaviti stvaralaštvo vrhunskih majstora starih zanata, rukotvoraca pomalo zaboravljenih proizvoda u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora.

Verujem, istakla je, da će se učesnici Interetno festivala tokom festivalskih dana međusobno upoznati, razmeniti iskustva i sklopiti nova prijateljstva, da će biti u prilici da se upoznaju sa specifičnostima multietničke Subotice, grada koji je ne samo u ovom regionu, već i širom Evrope i sveta, prepoznatljiv po gostoprimstvu, opredeljenju za zajedništvo, toleranciji i negovanju bogatstva različitosti.

– U nadi da će se u našoj sredini osećati prijatno, da će nakon završetka Interetno festivala iz našeg grada u države iz kojih dolaze sa sobom poneti pozitivne poruke i da ćemo se ponovo videti i na sledećoj – šesnaestoj po redu smotri kultura sveta – u ime lokalne samouprave i svih građana Subotice uvaženim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu – kazala je Miroslava Babić.

10453_2.jpg
Miroslava Babić

Uz izražavanje zadovoljstva što je Mađarski kulturni centar „Nepker” i ove godine preduzeo sve da, kako je navela, organizuje što kvalitetniji i sadržajniji Interetno festival, ona je podsetila da su  narodni običaji spoljašnji izraz našeg nacionalnog bića po kome smo prepoznatljivi među drugim narodima i da bi zbog toga trebalo da ih čuvamo i negujemo, kao svoju nacionalnu posebnost.

– Folklor je veoma bitan deo nacionalnog identiteta i zato verujem da će se već na narednom Interetno festivalu Subotičanima predstaviti i neke od najreprezentativnijih folklornih grupa iz naše zemlje – naglasila je Miroslava Babić.

Marta Takač, predsednica Mađarskog kulturnog centra „Nepker”, poželela je svima dobrodošlicu sa željom da ovogodišnji, 15. Interetno festival bude poseban i nezaboravan, i za posetioce, i za učesnike Festivala.

10453_3.jpg
Dragan Đorđević

Dragan Đorđević, predsednik Nacionalne sekcije CIOFF-a (Međunarodna organizacija folklornih festivala) Srbija je, otvarajući ovaj festival kultura sveta, podvukao da organizator Festivalа MKC „Nepker“ preduzima sve da se Interetno festivalom ponosi ne samo Subotica nego i cela Međunarodna organizacija folklornih festivala.

Pored bogatog kulturnog programa, predstavljanja narodnih rukotvorina i izložbenog sajma, za posetioce Interetno festivala biće priređene i druge prateće manifestacije – Gastro selo, Ulica vina, Festivalski klub i igraonica „Zlatna kapija“, u okviru koje će se za naše mlađe sugrađane organizovati edukativne radionice o starim zanatima.

Organizatori Interetno festivala su Mađarski kulturni centar „Nepker“ i grad Subotica.