Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završen 15. Interetno festival

26.08.2016.

Svečanim defileom učesnika, od Hale sportova do grada Etnopolisa na Trgu republike, završnom ceremonijom, u okviru koje su pred subotičkom publikom još jednom nastupile folklorne, muzičke i plesne grupe iz Kostarike, Argentine, Urugvaja, Severnog Kipra, Mađarske, Rusije i Srbije, i višeminutnim vatrometom, spuštena je zavesa na 15. Interetno festival koji se u našem gradu održavao od 22. do 26. avgusta.

10460_1.jpg

Subotica je ove nedelje bila mesto susretanja i prožimanja različitih tradicija, kultura i običaja, mesto druženja mladih ljudi iz celog sveta, rekao je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog zatvaranja Interetno festivala, predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford.

Subotica je, dodao je, bila i mesto u kome su u Etnopolisu, festivalskom gradu postavljenom na trgovima ispred Gradske kuće –  gde se prepliću staro i novo, tradicionalno i moderno – vrhunski majstori starih zanata predstavili narodne rukotvorine, deo kulturne baštine našeg grada i ovog podneblja.

– Drago mi je što je naš grad ovih dana bio u znaku raskošnih nošnji, muzike, pesme, igre i mladosti, što su učesnici ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva bili u prilici da se susretnu i sklope nova prijateljstva, upoznajući se sa specifičnostima multietničke Subotice – grada u kome se različitost doživljava kao prednost i gde se to bogatstvo različitosti čuva i neguje – istakao je Tivadar Bunford.

10460_2.jpg
Tivadar Bunford

Uz konstataciju da je Subotica ne samo u regionu, već i širom Evrope i sveta, prepoznatljiva po svom gostoprimstvu, zajedništvu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, on je izrazio zadovoljstvo što je Interetno festival predstavljen i van našeg grada, što su deo festivalske atmosfere osetili i građani Kiškunhalaša i Sente, u okviru Interetno dana na kojima su nastupili folklorni ansambli.

– Poštovani učesnici Interetno festivala, verujem da ste se ispod tornja Gradske kuće, simbola Subotice, osećali radosno i ugodno, kao i da ćete poneti najlepše uspomene na ovo druženje. U nadi da ćemo se videti i sledeće godine, na 16. smotri kultura sveta, u ime lokalne samouprave i svoje ime želim vam srećan put i svako dobro – naglasio je Tivadar Bunford.

Organizatori Interetno festivala bili su Mađarski kulturni centar „Nepker“ i grad Subotica.

10460_3.jpg