Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Svečano obeležen Dan grada

01.09.2016.

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice, 1. septembar. Svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su predstavnici generalnih konzulata u Subotici, državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, bratskih i partnerskih gradova, verskih zajednica i kulturnih institucija, kao i odbornici Skupštine grada.

10476_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, u svom obraćanju, sugrađanima čestitao Dan grada i gostima poželeo dobrodošlicu. Uspeh nove gradske vlasti, rekao je, meriće se privlačenjem domaćih i stranih investicija i brojem novootvorenih radnih mesta, ali rukovodstvo grada ne sme da zaboravi ni posvećenost realizaciji nekih davno započetih i, nažalost, još uvek nedovršenih projekata.  

– Promišljeno i sa jasnim ciljem trasirali smo svoj pravac u narednim godinama, želeći da gradimo put koji nas na mapi Srbije – a nije neskromno reći i šire – svrstava u red atraktivnih sredina. Za realizaciju svih važnih projekata u gradu tražimo strateške partnere za koje kreiramo najbolji poslovni ambijent i u tom smislu razvoj Palića, kao turističke destinacije, jedan je od prioritetnih ciljeva – naveo je Bogdan Laban.

Subotica je moderan grad koji prednjači u stvaranju povoljnih uslova za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, istakao je gradonačelnik, i dodao da poslovi na unapređenju i razvoju jednog grada, koliko god bili uspešni, nikada ne mogu da budu do kraja završeni.

– To je proces koji uvek traje, ali nećemo dozvoliti da bilo šta, bilo koja kriza ili nagomilani problemi zaustave naše razvojne planove ali i brigu o svakom našem sugrađaninu. Rukovodimo se socijalno odgovornom politikom sa nizom konkretnih mera usmerenih ka osetljivim kategorijama stanovnika – rekao je Laban.

10476_2.jpg
Bogdan Laban

On je naglasio da će naredne godine biti godine razvoja, da su nam snaga i uzdanica naše mlade generacije i da je u proslavu Dana grada uključeno čak oko 800 dece, subotičkih đaka, kojima je, kako je rekao, prvi put pružena prilika da nam pokažu da na njih u budućnosti možemo ozbiljno da računamo.

Ova gradska uprava će, naveo je, učiniti sve da Subotica i dalje razvija svoje specifičnosti po kojima je prepoznatljiva, da bude mesto napretka, solidarnosti i zajedništva, mesto susretanja, visokih kulturnih dometa i neodoljive lepote.

– Ponosni smo na svoj grad i uvereni u našu sposobnost da zajedno odgovorimo na izazove koji dolaze – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford je, takođe, čestitao sugrađanima Dan grada i gostima poželeo dobrodošlicu. Uz podsećanje da se Dan grada Subotice obeležava povodom dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada, 1. septembra 1779. godine, on je rekao da će novo rukovodstvo Grada uz pomoć konkretnih, dobro osmišljenih planova voditi grad ka lepšoj budućnosti i da će Subotica, jačanjem pozitivne privredne klime, ponovo postati privredni centar i zamajac ekonomskog razvoja regije.

10476_3.jpg
Tivadar Bunford

Poboljšanjem privrednih pokazatelja, dodao je, i obezbeđivanjem novih radnih mesta možemo da smanjimo odliv kvalifikovane radne snage i odlazak mladih u razvijenije zemlje.

– Sigurnom i redovnom mesečnom platom zadržaćemo one koji – ogorčeni zbog nezaposlenosti i neizvesne budućnosti – traže posao u inostranstvu. Stvaranjem novih radnih mesta možemo da sprečimo odlazak mladih, pa čak i celih porodica. To je prioritetni zadatak za naš grad, jer na temeljima ostarelog društva i uz stalno smanjenje stanovništva ne možemo da gradimo razvijenu i stabilnu budućnost sa perspektivom – istakao je Tivadar Bunford.

Prema njegovim rečima, subotička lokalna samouprava će preduzeti sve da se ciljevi koje je rukovodstvo grada zacrtalo i ostvare: da se građanima Subotice  obezbede nova radna mesta, da se grad rastereti od tranzitnog saobraćaja, to jest da se izgradi „Y“ krak, da se završi izgradnja Narodnog pozorišta i da Palić dobije nove sadržaje koji će privlačiti i zadržati turiste.

Na svečanoj sednici Skupštine grada uručene su diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe”.

Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanje ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, diploma i plaketa zvanja Počasni građanin uručena je književniku Matiji Bećkoviću. Akademiku Bećkoviću nagradu je predao dobitnik ovogodišnjeg priznanja „Pro urbe“, Živorad Đurić, kome je upravo Matija Bećković, u februaru ove godine, na svečanosti u Skupštini grada Beograda na kojoj su dodeljene plakete za „Najplemenitiji podvig godine“, uručio Specijalnu plaketu za najplemenitiji podvig, za nesebičan rad.

10476_5.jpg
Nagrađeni: L. Biro, K. Dulić, Ž. Đurić i M. Bećković

Pored Živorada Đurića, pravnika unutrašnjih poslova, priznanja „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dodeljena su dr Kati Dulić, zaštitarki bilja-fitofarmaceutkinji i Livii Biro, diplomiranom ekonomisti. Njima su diplome i plakete priznanja „Pro urbe“ uručili gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.

Svečana sednica počela je himnom „Bože pravde“, koju je izvela Violeta Radić, učenica Muzičke škole u Subotici. U bogatom umetničkom programa nastupili su operski pevač Oliver Njego, iz Beograda,  operska pevačica Judit Baračkai, iz Segedina, i glumac Predrag Miletić.