Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Poseta bebama rođenim na Dan grada

02.09.2016.

– U porodilištu subotičke Opšte bolnice juče je, na naše veliko zadovoljstvo, rođeno pet beba, tri dečaka i dve devojčice. U ime grada Subotice i naše ime, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford i ja posetili smo bebe rođene na Dan grada, njihovim majkama čestitali na prinovama i uručili im plakete i vaučere u iznosu od 10.000 dinara. To je jedna lepa novina koja će ubuduće postati praksa, bar kada je reč o novoj gradskoj vlasti – izjavio je danas, nakon posete bebama rođenim 1. septembra, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

10477_1.jpg 

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji se godišnje rodi nešto više od 65.000 dece, u Vojvodini 18.000, dok je u Subotici, za pet godina, od 2010. do 2015. godine, ukupno rođeno 8.339 beba, sa nažalost, tendencijom pada svake godine, rekao je gradonačelnik Laban i dodao da je u 2102. godini rođeno 1.435 beba, a u 2015. godini – 1.364 bebe.

Uz konstataciju da bi bio srećan kada bi se u Subotici svake godine sve više kolevki zaljuljalo, gradonačelnik je naveo da grad Subotica preduzima niz mera za podsticanje rađanja i brige o porodici sa decom.

– U budžetu grada Subotice za 2016. godinu za jednu od tih mera – jednokratnu novčanu pomoć trudnicama na teritoriji našeg grada – opredeljeno je 22 miliona dinara. U narednim godinama subotička lokalna samouprava će preduzeti dodatne mere kako bi uticala na povećanje nataliteta.  Podsetiću vas da je i premijer Aleksandar Vučić najavio osmišljavanje dodatnog paketa podrške natalitetu u vidu strategije sa konkretnim merama koje ciljaju najveće probleme sa kojima se suočavaju budući roditelji u Srbiji – istakao je Bogdan Laban.

Tivadar Bunford je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je za dan grada Subotice rođeno pet beba. On je istakao da je subotička Opšta bolnica jedna od najvažnijih institucija u gradu koju će, kako je rekao, lokalna samouprava i dalje podržavati.

10477_2.jpg 

– Ideja da gradonačelnik i predsednik Skupštine grada posete bebe rođene na Dan grada je nova i drago mi je što su je prihvatile i majke tek rođenih beba. Lepo je što će ova deca ubuduće slaviti svoje rođendane istog dana kada se bude obeležavao i Dan grada Subotice. Povećanje nataliteta je, inače, jedan od prioritetnih zadataka za naš grad, jer na temeljima ostarelog društva i uz stalno smanjenje stanovništva ne možemo da gradimo budućnost – kazao je Tivadar Bunford.

Ovu akciju pozdravili su dr Branka Milisavljević, načelnik Odeljenja neonatologije, i dr Goran Mavrak, načelnik Odeljenja za akušerstvo Opšte bolnice u Subotici. To je, naglasili su, značajan napredak u odnosu subotičke lokalne samouprave prema bolnici i porodilištu.

U 2016. godini, u porodilištu Opšte bolnice Subotica, zaključno sa 1. septembrom, rođene su 892 bebe.