Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Štefanek i Kalinić među legendama

04.09.2016.

Na „Olimpijskoj česmi”, na subotičkom „Radijalcu“, postavljene su dve nove table sa imenima srpskih reprezentativaca u rvanju i košarci, Davora Štefaneka i Nikole Kalinića, koji su na tek minulim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojili zlatnu i srebrnu medalju. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dosadašnji osvajači olimpijskih medalja iz našeg grada – Dušan Duda Maravić, osvajač zlatne olimpijske medalje u fudbalu u Rimu 1960., i Đula Mešter, osvajač bronzane medalje u odbojci na Olimpijadi u Atlanti 1966. i zlatne olimpijske medalje u Sidneju, 2000. godine.

10482_1.jpg 

Velika je čast i privilegija da se nađete na ovakvom vidnom mestu u svom gradu, tu gde ste rođeni, rekao je, obraćajući se medijima, Nikola Kalinić.

– Oduševljen sam što je došlo mnogo dece, što ovakvi uspesi mogu da im budu putokaz kojim putem bi mogli da krenu i da u centar pažnje može da se dođe i na ovakav način – poručio je Kalinić.

Davor Štefanek je još pre odlaska na  Olimpijadu pokazao mesto gde će biti ploča sa njegovim imenom.

-Tako sam i otišao u Rio – samouvereno, svestan šta mogu i šta  želim da uradim. To sam  ostvario. Ponosan sam što sam sa Kalinićem dospeo na ovu česmu jer biti pored ovakve sportske elite veliki je uspeh. Ovih jedanaest olimpijskih medalja koje su već ispisane na česmi potvrđuju da je Subotica grad sporta – kazao je Štefanek.

Ovo je prilika, dodao je, da se otvore škole rvanja, da se pozovu deca da dođu da treniraju kako bi na taj način Subotica za nekoliko godina morala da gradi novu česmu, jer će postojeća biti popunjena.

10482_2.jpg 

Da će subotička lokalna samouprava nastaviti da ulaže u sport najavio je gradonačelnik Laban.

– ‘Olimpijska česma’ izgrađena je na inicijativu Udruženja građana ‘Zagrad’, sa željom da se svim osvajačima olimpijskih medalja odužimo na pravi način. Ove godine usrećili su nas Nikola i Davor i hvala im na svemu. Grad se u granicama mogućnosti potrudio da ih dočeka na adekvatan način i mislim da smo u tome uspeli. Verujem da će subotička lokalna samouprava u narednim godinama nastaviti da pomaže sportske klubove u kojima će, nadam se, stasati budući šampioni – naglasio je Bogdan Laban.

Đula Mešter je istakao da je verovao da Štefanek i Kalinić mogu da ostvare veliki uspeh na Olimpijadi u Riju i da je srećan sam što posle 16 godina u naš grad ponovo stižu olimpijske medalje.

Spomen česma subotičkim osvajačima olimpijskih odličja izgrađena je 2008. godine. Donator je porodica Miodraga Mije Bardića, Udruženje građana „Zagrad“.