Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni treći po redu „Zavičajni dani”

05.09.2016.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban otvorio je treće po redu „Zavičajne dane”, koji se ove godine održavaju pod sloganom „Različitost zbližava”. Na večerašnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Saša Gravorac, uručio je ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandru Vulinu, gradonačelniku Bogdanu Labanu i sekretaru Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmini Stevanović, povelje za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine.

10487_1.jpg 

Ogromnu želju da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava, Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga pretočio je u delo organizovanjem „Zavičajnih dana“, rekao je gradonačelnik Laban. Ova kulturno-umetnička manifestacija, kazao je, umnogome doprinosi predstavljanju i negovanju kulture i pravih vrednosti ne samo srpskog nego i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koji žive u višenacionalnoj sredini kao što je Subotica.

- Pripadnici srpskog naroda koji su se ovde naselili i u okrilju Subotice našli svoj drugi dom žele da se bogatim i raznovrsnim programom u okviru ’Zavičajnih dana’ predstave Subotici baš onakvim kakvi su i ko su, sa jasnom namerom da kroz druženje razbiju neke predrasude i promovišu toleranciju, međusobno poštovanje i zajedništvo – naglasio je Bogdan Laban, i najavio da će subotička lokalna samouprava i dalje podržavati ovu, za naš grad značajnu manifestaciju.

10487_2.jpg 

„Zavičajni dani“ značajni su i zbog toga što će se, prateći njihov kvalitetan program, bogatstva kulturnog nasleđa prisetiti i starije generacije, rekao je gradonačelnik Laban, i dodao da je neskrivena ambicija idejnih tvoraca ove manifestacije da se bogato kulturno nasleđe prenese i na mlađe naraštaje, od kojih se očekuje da ovu tradiciju nastave.

Ministar Vulin je rekao da je svako nekad, jednom, odnekud došao i to ne ovde, već na svakom parčetu kugle zemaljske i da je svako jednim osmehom i jednom suzom kupio pravo da kaže da je baš odavde.

Svako ko je ikada zaplakao ili se ikada nasmejao, ovde, na ovom parčetu blata ili ispod ovog neba, ima pravo da kaže da mu i to blato i to nebo pripadaju kao i svakom drugom, istakao je Vulin, i poručio da nikada ne dopustimo da nas prebrajaju i da mere koliko dugo se smejemo ili koliko dugo plačemo na ovom parčetu zemlje, pod ovim parčetom neba koji pripadaju svima i svakome.

 10487_3.jpg

– Šta bismo mi bili da nismo odnekud došli? Ko bismo mi to bili da nemamo da ponudimo ono što su nama u naramak, ono što su nama na pleća, u ruke, u oči ostavili oni koji su hodali pre nas. Ko bismo mi to bili da nemamo da ponudimo ni svoj zavičaj, ni svoj jezik, kome bismo bili važni i vredni da nemamo da ponudimo baš ono što nas čini drugačijim, različitim – podvukao je Aleksandar Vulin i dodao da Srbija pripada svakome ko se u njoj ikada nasmejao i zaplakao, bez obzira kada je i odakle došao, uz uslov da ponudi ono najbolje od sebe.

Saša Gravorac je kazao da su „Zavičajni dani” prvi put održani 2014. godine, da je bilo osporavanja i komentara da ne poseduju kvalitet i da njeni organizatori neće odgovarati na te kritike, već da će im one biti podstrek da u narednim godinama budu sve uspešniji.

– Cilj ovog festivala je da negujemo toleranciju i različitost, jer nas različitost zbližava, i da svi mi koji smo došli na ovo područje jednoga dana kažemo da se ponosimo svojim krajiškim poreklom, ali da volimo, čuvamo i stvaramo svima bolju našu Suboticu – naglasio je Gravorac.

10487_4.jpg 

U umetničkom delu programa nastupili su hor „Mironosice“, književnik Rajko Petrov Nogo i Davorka Daša Bosnić iz grupe „Ođila“.

„Zavičajni dani” će u narednih šest dana publici ponuditi niz manifestacija sa kulturno-umetničkim programom, domaćom radinošću i narodnim stvaralaštvom, kao i „Konferenciju beba" i nastupe Gordane Lazarević i OK benda.