Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U bogatom programu „Zavičajnih dana” nastupilo oko 2.000 učesnika

10.09.2016.

Nastupom brojnih kulturno-umetničkih društava i koncertom popularnog OK benda, na subotičkom centralnom gradskom trgu, večeras je spuštena zavesa na ovogodišnje, treće po redu „Zavičajne dane”. Ovu manifestaciju, u čijem bogatom programu je tokom sedam festivalskih dana nastupilo oko 2.000 učesnika, svečano je zatvorio Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice.

10494_1.jpg 

Obraćajući se prisutnima na Trgu slobode u ime organizatora manifestacije, Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Saša Gravorac, predsednik Saveza, zahvalio se posetiocima koji su, kako je rekao, u velikom broju pratili festivalske programe, poželevši da ovogodišnji slogan „Zavičajnih dana” – „Različitost zbližava” – bude sastavni deo našeg svakodnevnog života.

– ’Zavičajni dani’ posvećeni su negovanju tradicije, kulture, narodnog stvaralaštva i svih onih vrednosti koje odlikuju jedan narod po kojem je on prepoznatljiv i različit u odnosu na ostale narode. Zavičaj je ono što nas određuje tokom celog života, definišući naš identitet i glavne crte naše ličnosti – istakao je Saša Gravorac.

Tivadar Bunford je, zatvarajući manifestaciju, rekao da su narodni običaji odraz kulture i bogatstva tradicije jednog naroda i da bi ih zbog uticaja na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice trebalo u kontinuitetu upoznavati, čuvati i negovati.

10494_2.jpg
Tivadar Bunford i Saša Gravorac

S obzirom na to da su od neprocenjive vrednosti, dodao je, tradiciju i običaje ne treba zaboraviti niti ih se odricati, jer, kako je naveo, ako se odreknemo svojih običaja, čini se kao da se odričemo i svojih predaka, nasleđa i korena.

– ’Zavičajni dani’, koji se odlikuju najlepšim vrednostima narodnog stvaralaštva, iz godine u godinu prerastaju u festival kojim bi trebalo da se ponose svi naši sugrađani. Negujući svoj zavičaj, mi negujemo i izgrađujemo sebe, stvarajući od nas bolje i kvalitetnije ljude – naglasio je Bunford.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovom manifestacijom festivalska ponuda Subotice – koja se odavno na kulturnoj mapi regije, Evrope i sveta prepoznaje kao grad po meri kulture – još sadržajnija i bogatija, jer festivali i manifestacije zbližavaju i spajaju ljude i značajno doprinose afirmaciji i našeg grada i naše zemlje.

10494_3.jpg 

Na završnoj večeri festivala predstavila su se brojna kulturno-umetnička društva, između ostalih i GKUD „Ravangrad“, iz Sombora, KUD „Jovan Dučić“, iz Trebinja, SKC „Vuk Stefanović Karadžić“, iz Bačke Topole, KUD „Aleksandrovo“, iz Subotice, KUD „Ćirilo i Metodije“, iz Busije, KUD „Soko“, iz Inđije, Društvo Rusina u Subotici – pevačka grupa, Udruženje „Talentum“, iz Subotice, Pevačka grupa „Ognjište“ iz Apatina i vokalni solista Dobrivoje Pavlica.

Nakon zatvaranju Festivala, nastupio je OK bend koji je do kasnih sati uveseljavao mnogobrojnu publiku na subotičkom Trgu slobode.