Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan skup posvećen javno-privatnom dijalogu za bolji poslovni ambijent

13.09.2016.

U organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Grada Subotice danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održan regionalni okrugli sto na temu „Javno-privatni dijalog za bolji poslovni ambijent“. Cilj skupa bio je da se kroz otvoreni dijalog i diskusiju između lokalnih samouprava i kompanija podstakne pronalaženje zajedničkih rešenja i postizanje konkretnih predloga koji će doprineti unapređenju privrednog ambijenta u Subotici i Severnobačkom okrugu.

10499_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da će se novo gradsko rukovodstvo, formirano u junu ove godine, posvetiti intenziviranju saradnje između javnog i privatnog sektora i unapređenju uslova za poslovanje na lokalu.

Naš grad odavno prepoznaje značaj komunikacije i saradnje sa privrednicima, rekao je gradonačelnik Laban, i podsetio da je sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju Subotica dobila u junu 2010. godine, izražavajući pritom spremnost da svoja pozitivna iskustva podeli i sa drugim opštinama i gradovima u našoj zemlji.

– Subotička lokalna samouprava će u narednom periodu učiniti sve da privuče što više stranih investicija i otvori što je moguće više radnih mesta. Mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla, imaju dobre izglede da u bliskoj budućnosti ovde nađu zaposlenje, tim pre što strani i domaći investitori Suboticu prepoznaju kao grad koji je povoljan za investiranje i koji raspolaže veoma značajnim infrastrukturnim potencijalom – naglasio je Bogdan Laban.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor pozdravio je današnje potpisivanje strateškog sporazuma između Pokrajinske vlade i NALED-a i istakao da je ova organizacija u mnogome doprinela razvoju privrede u Pokrajini, kao i razvoju njenih investicionih potencijala.

– Statistika pokazuje da su lokalne samouprave koje imaju sertifikat NALED-a udovoljile standardima potrebnim za strane investicije i da one imaju u proseku sedam stranih investicija na godišnjem nivou, dok lokalne samouprave sa kojima to nije slučaj imaju 3,3, a te brojke govore dovoljno same za sebe – rekao je, između ostalog, predsednik Pastor.

Potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković naveo je da je jedan od prioriteta rada ovog Sekretarijata dijalog između javnog i privatnog sektora i na taj način stvori bolji poslovni i investicioni ambijent.

– Javni dijalog između privatnog i javnog sektora na najbolji mogući način može da doprinese formiranju neophodnog pravnog okvira u domenu privrede i privrednog razvoja. Povratne informacije sa terena, preko strukovnih udruženja, nevladinog sektora i drugih pojedinaca mogu da nam pomognu u kreiranju aktivnosti za privredne podsticaje – istakao je Đoković.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, rekla je da je uloga NALED-a u ovoj oblasti velika, s obzirom na to da je jedina organizacija koja se bavi isključivo privrednim razvojem lokalnih samouprava. Ona je naglasila i da je uloga Vlade u ovom procesu lakša ukoliko postoje konkretni predlozi, kao što je to praksa koju ima NALED.

Na današnjem okruglom stolu, u okviru diskusije, učestvovali su i predsednik UO NALED Goran Kovačević, član UO NALED Vojislav Genić, narodni poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Arpad Fremond, predstavnik Fondacije Prosperitati Balint Juhas i Slobodan Petrović iz Kancelarije za evropske integracije, gradonačelnici i predsednici opština u AP Vojvodini.

10499_2.jpg