Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Stipendije đacima deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke

14.09.2016.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, uručila je ugovore o stipendiranju učenika prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke – III stepen stručne spreme za školsku 2016/2017. godinu. Ugovori o stipendiranju 30 đaka iz Politehničke škole, Tehničke škole „Ivan Sarić” i Hemijsko-tehnološke škole uručeni su danas, u Velikoj većnici Gradske kuće. Stipedija se isplaćuje u deset jednakih mesečnih rata. Visina mesečne rate stipendije iznosi 3.000 dinara.

10502_1.jpg 

- Prvi put od ove godine u budžetu Grada izdvojena su sredstva za stipendije za učenike trogodišnjih deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke. Ideja je potekla od direktora škola, s ciljem da podstaknemo interesovanje učenika za zanatska zanimanja, jer je potreba za tim profilima u praksi velika. Takođe, ovo je bio i način da pomognemo đacima u procesu njihovog obrazovanja. Deficitarnost je, inače, proverena u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – izjavila je Jasmina Stevanović.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola i direktor Politehničke škole, Iso Planić, smatra da stipendije nisu samo materijalni podsticaj nego i znak da ova sredina prepoznaje deficitarna zanimanja i njihov značaj i da brine o svom razvoju i perspektivi, jer, kako je rekao, bez zanata, bez tehničke struke, napredak jedne zajednice praktično je nemoguć.

Najviše stipendija na konkursu za ovu školsku godinu dobili su budući operateri za izradu nameštaja, industrijski mehaničari, elektroinstalateri, bravari-zavarivači, dekorateri zidnih površina i pekari, a najmanje tapetari, stolari, zidari, mesari i vozači motornih vozila.

Stipendiju ne ostvaruje učenik koji na polugodištu ima dve negativne ocene, ako Komisija za dodelu stipendija utvrdi da je prilikom konkurisanja dao neistinite podatke i ako u toku školske godine napusti školovanje.