Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeli „Berbanski dani“ na Paliću

17.09.2016.

Tradicionalni, dvadeset i sedmi po redu „Berbanski dani“ na Paliću, upriličeni povodom završetka radova u voćnjacima i vinogradima, ove godine okupili su više desetina izlagača i nekoliko hiljada posetilaca. Tokom ceremonije otvaranja, na Velikoj terasi, proglašeni su kraljica berbe – Helena Milanković, član baletskog studija „Mon Mirage“, i pudar godine – Mikloš Hompot, vinogradar sa Palića, dok je u vinski viteški red „Arena Zabatkiensis“ primljen novi član – Geza Kezereši. Manifestaciju je otvorenom proglasio Nebojša Daraboš, član Gradskog veća grada Subotice zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

10504_1.jpg 

Daraboš je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija prepoznata kao prilika da se treći vikend u septembru posveti dobrim ljudima sa ovih prostora koji su tokom godine vredno radili u voćnjacima i vinogradima, podsetio da je region Subotičko-horgoške peščare oduvek bio posvećen proizvodnji grožđa, vina i voća i najavio da će Grad i u narednim godinama podržavati „Berbanske dane“.  

– Subotička lokalna samouprava će i ubuduće podržavati ovu manifestaciju ne samo zbog toga što je prepoznala njen višestruki značaj, pre svega njen turistički potencijal, nego i zbog činjenice da predstavlja sinergiju poljoprivrede, privrede i turizma. Ono što ‘Berbanske dane’ na Paliću razlikuje od sličnih manifestacija u Vojvodini je to što se ovde ne slavi samo dobar rod grožđa i dobro vino nego i dobar rod voća i povrća – naglasio je Nebojša Daraboš i dodao bi u narednim godinama trebalo još više da se radi na promociji ove, za našu sredinu značajne manifestacije.

Posetioci su mogli da vide izložbe voća, povrća, vina, rakije, meda i cveća. Na Velikoj terasi organizovana je i prezentacija i degustacija sireva, na šetalištu – Bazar (suveniri, domaća radinost, stari zanati, slatkiši…), a kod Muzičkog paviljona izložba udruženja „Ukusi tradicije“.

Na parkingu kod Мale gostione priređena je izložba sitnih životinja Udruženja odgajivača sitnih životinja Subotica, a na Velikoj terasi izložba dečjih crteža na temu Berbanski dani i izložba karikatura na temu „Vinski bal“, Kulturnog centra SO Vlasotince. Kod Ženskog štranda organizovana je humanitarna akcija Rotari kluba Subotica „Plodovi humanosti“.

Manifestacija „Berbanski dani“ održava se i sutra, na Paliću. Programi traju od 10:00 do 19:00 časova.

10504_2.jpg