Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz obrazovanja

Prijem za stručnjaka iz Solana Biča

19.09.2016.

Članovi Gradskog veća grada Subotice zaduženi za oblasti obrazovanja i socijalne zaštite i zdravstva, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, i koordinator za romska pitanja Stevan Nikolić, sastali su se danas, u Gradskoj kući, sa dr Džošuom Federom, dečjim i porodičnim psihijatrom iz Solana Biča, grada u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Razgovaralo se o temama vezanim za obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo.

 10512_1.jpg

Tokom srdačnog susreta Džošua Feder je istakao da je podrška dece u ranom uzrastu veoma bitan faktor za dalji napredak deteta u obrazovnom sistemu, ali i izgradnju kvalitetnog društva.

Na sastanku se govorilo i o Međunarodnoj konferenciji „Šta nam mala deca govore”, koja će se održati 20. i 21. septembra u centru „Sava” u Beogradu, u organizaciji Udruženja „Pomoć deci”, iz Beograda.

Konferencija će, kako je rečeno, biti organizovana u okviru programa „Partnerstvo za pomirenje kroz predškolsko vaspitanje, obrazovanje i razvoj u Evropi” (PRECEDE) koji se, uz podršku Evropske komisije, primenjuje dve godinе u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj.

Cilj programa PRECEDE je primena najboljih praksi za podizanje male dece i, zajedno sa vaspitačima i roditeljima, pronalaženje delotvornih načina za njihovo obrazovanje i vaspitanje kao budućih građana demokratskog društva, navedeno je u saopštenju.

Nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, stručnjak iz Kalifornije je sa domaćinima obišao objekat Predškolske ustanove „Naša radost” u MZ „Peščara” i Osnovnu školu „Sečenji Ištvan”, gde ga je rukovodstvo ovih vaspitno-obrazovnih ustanova upoznalo sa radom, kao i sa njihovim potrebama. Istaknuti stručnjak ponudio je mogućnost za razmenu iskustava sa stručnim saradnicima.

Pred kraj dana, dr Džošua Feder je, u prepunoj sali Udruženja „ZaJedno”, održao prezentaciju o ranoj stimulaciji deteta i značaju za njegov dalji razvoj.