Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 23. Međunarodni festival pozorišta za decu

25.09.2016.

Na sceni Dečjeg pozorišta večeras je otvoren 23. Međunarodni festival pozorišta za decu. Festival je svečano otvorio naš proslavljeni kompozitor Zoran Hristić, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo „Mali princ“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Nagradu je dobio i poznati italijanski pripovedač, glumac i pozorišni reditelj Mimo Kutikio, ali njemu će ona biti naknadno uručena.

10532_1.jpg 

Vreme u kome živimo više je grubo nego plemenito, ali udahnimo plemenitost stupajući na podijum Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, rekao je, u svom obraćanju, Zoran Hristić, i dodao da Festival neguje tradiciju, dirljivo se priseća umetnika koji su joj doprineli i u znak zahvalnosti promoviše „male prinčeve“.

– Taj mališa plemenitog roda vraća me u vreme kada sam pregršt nota slao deci direktno u srce i dušu. Da li sam iznova ‘mali princ’ koji muzikom miluje decu? Da li sam stvarno ostvario taj plemeniti gest? Umetnik je sumnjičav i nagrada nije u stanju da ga razuveri. Nagrađeni je srećan samo ako ‘mali prinčevi’ naćule uši slušajući njegovu muziku i kada skaču od sreće. Ja sada skakućem - pozdravlja vas čika Zoka nota - kazao je Hristić, koji je visoke umetničke domete ostvario u antologijskim predstavama za decu „Mitovi Balkana“ i „Smrt Omera i Merime“, kao i u predstavama „Simpatija i antipatija“, „Kuckava bajka“ i „Hobit“.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je Međunarodni festival pozorišta za decu – zahvaljujući, pre svega, jasnoj viziji razvoja i okupljanju najboljih oko sebe iz zemlje i sveta – stekao veliki međunarodni ugled, uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini i doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti.

Međunarodni festival, istakao je, oslonjen i na tradiciju, najmlađim gledaocima nudi sjajne dečje predstave, vaspitava ih i uči, podstiče njihovo kreativno stvaralaštvo, ali, istovremeno, stvara i ambijent humanosti i lepote.

– Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, tokom festivalskih dana biti u znaku mladosti, dece i svega onoga što za njih znači detinjstvo, kao najlepši deo života. Želimo da njihovo susretanje sa umetničkim ostvarenjima iz sveta mašte bude sastavni deo lepote njihovog odrastanja i živo sećanje koje će biti podsticaj da se ono razvije u novi umetnički i kreativni potencijal grada Subotice – rekao je gradonačelnik Laban, i dodao da će Međunarodni festival uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave.

Hadži Zoran Lazin, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje je u ime Pokrajinske vlade, njenog premijera Igora Mirovića i pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama profesora Miroslava Štatkića poželeo da i ovogodišnji, 23. Međunarodni festival pozorišta za decu bude uspešan kao i prethodni festivali.

Direktor i selektor Festivala, Slobodan Marković, naveo je da se ništa ne dešava slučajno i da je trebalo mnogo znanja, želje, emocija, moći, htenja i neprospavanih noći da danas u Subotici imamo ovo što imamo, a to je Festival dostojan svog umetničkog rasta i poštovanja u celom svetu.

– Moto našeg rada od osnivanja do danas bio je da smo radili sa ravnim sebi, ali češće sa pametnijima od sebe i to ne samo u Srbiji već sa svim saradnicima u celom svetu. Imao sam sreću i privilegiju da radim i sarađujem sa dva barda teatrologije koji su više od jedne decenije radili i izgrađivali ovaj naš festival. Jedan od njih je Jovan Ćirilov, koji je više od jedne decenije bio na čelu Saveta festivala, a drugi je akademik Henrik Jurkovski. Obojica nažalost više nisu sa nama. Oni su ugradili svoja osećanja, znanje, temelje i teatrološku misao da bismo danas u Subotici stvorili ‘lutkarski Bitef’, kako ga je pokojni Ćirilov nazvao – naglasio je Marković.

Nedavno, u razgovoru sa gradonačelnikom, rekao sam da nemamo mnogo vremena za čekanje, jer je pred nama veliki posao – da se ovde formiraju Fakultet za lutkarstvo, prvi u Srbiji, i Muzej lutaka – kazao je Slobodan Marković i najavio da će se naredni Festival održati u maju, da će se uraditi sve za razvoj kulture i turizma na Paliću, gde će biti održani Dani Branka Kockice i „Ršum dani“ pesništva Ljubivoja Ršumovića.

 10532_2.jpg

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice, pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić, kamerni ansambl ArtLink iz Beograda sastavljen od mladih talenata, Manasi Panđa Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa, kao i klovn Arsa s Marsa

Međunarodni festival pozorišta za decu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Subotice.