Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Počela izgradnja objekta za smeštaj maloletnih migranata koji putuju bez pratnje

27.06.2016.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Izabel Perič, položili su kamen temeljac za izgradnju novog objekta pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, u kome će biti smešteni maloletni migranti bez roditeljskog staranja. Izgradnja ovog objekta deo je projekta „Podrška maloletnim licima bez pratnje u Srbiji“ čiji je cilj unapređenje sistema zaštite maloletnih migranata koji putuju bez pratnje, kao i povećanje kapaciteta za njihov smeštaj u institucijama socijalne zaštite.

10536_1.jpg 

Aleksandar Vulin je, tim povodom, izjavio da ne postoji precizan podatak o tome koliko je dece bez pratnje roditelja do sada prošlo kroz Srbiju, ali da nijedno dete nije ostalo bez pažnje nadležnih centara za socijalni rad.

– Kroz Srbiju je, pre nego što je Balkanska ruta zatvorena, zvanično prošlo više od 600.000 ljudi. I, kao što znate, od tih 600.000 ljudi nije se desio ni jedan jedini incident i nikome nije učinjeno ništa nažao. Nijedno dete ovde nije izgubljeno, nijedno dete ovde nije nestalo i za to zaista treba odati veliko priznanje građanima i Vladi Republike Srbije – rekao je Aleksandar Vulin.

On je naglasio da su najveći deo troškova izbegličke krize u Srbiji platili upravo donatori.

– Ovaj objekat, kao i ostali objekti, nastali su kao posledica migrantske krize. Ovo je naša obaveza prema poglavlju 23 i poglavlju 24, gde mi moramo da obezbedimo ovakve smeštajne kapacitete, upravo za ove namene. A, evo, kao što vidite, bez budžetskih sredstava Republike Srbije odgovorićemo i na ovu potrebu – kazao je ministar Vulin.

Izabel Perič je istakla da je izgradnja doma omogućena kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu.

– Švajcarska je za programe iz oblasti migracija u poslednje četiri godine uložila 4,3 miliona evra. Od toga jedan milion je bio raspoređen tokom migrantske krize – precizirala je Izabel Perič, i dodala da je dobro i bitno da se radi sa  institucijama sistema kako bi ove usluge ostale na korišćenje i nakon isteka samog projekta.

Završetak radova na izgradnji objekta površine 250 kvadratnih metara, vrednog 24 miliona dinara, za smeštaj do šesnaestoro maloletnih migranata bez roditeljske pratnje očekuje se do septembra ove godine.

Ukupna vrednost projekta, koji predviđa rekonstrukciju prihvatnih stanica pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd, Zavodu za vaspitanje omladine Niš i izgradnju novog objekta pri Domu „Kolevka“, je 563.000 švajcarskih franaka. Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

U ime grada Subotice Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju u Srbiji zahvalio se Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu i zdravstvo. On je izrazio uverenje da će novi objekat pri Domu „Kolevka“ u Subotici doprineti humanijem zbrinjavanju maloletnih migranata koji kroz naš grad putuju bez pratnje.   

Početku radova na izgradnji novog objekta pri Domu „Kolevka“ prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, republički poslanik i predsednik Radne grupe za praćenje priliva ilegalnih migranata na teritoriju grada Subotice, Milimir Vujadinović, i Nenad Kozomora, direktor Doma „Kolevka“.