Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 4. sednica Skupštine grada

29.09.2016.

Na 4. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je 66 – od 67 tačaka koliko ih je ukupno bilo na dnevnom redu. Doneti su, pored ostalog, Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. juna 2016. godine, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Subotice za 2016. godinu i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za blok 144 severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza (bivši kompleks kasarne „Kosta Nađ“). Donete su i odluke o uspostavljanju saradnje između grada Subotice sa gradom prefekture Šaosingom (NR Kina) i gradom Banjalukom (Republika Srpska), a usvojena je i Odluka o izmenama Odluke o Gradskoj upravi grada Subotice.

10547_1.jpg 

U periodu januar-jun 2016. godine budžet grada Subotice raspolagao je sa sredstvima u visini od 2.331.044.737,83 dinara što iznosi 40,73 odsto planiranog godišnjeg obima, a u odnosu na isti period prethodne godine raspolagano je sa 9,08 odsto više sredstava. Tekući prihodi budžeta ostvareni su u visini od 2.090.103.430,37 dinara, što predstavlja 39,84 odsto planiranog obima, a u odnosu na isti period prethodne godine ostvareno je 8,02 odsto više sredstava.

Očekivano ostvarenje prihoda i primanja za prvih šest meseci bilo je 45 odsto,  a ostvareno je 40,73 odsto sa sredstvima pozajmice iz trezora. Upravljanjem prihodima  i pristiglim obavezama, izmirivane su pristigle obaveze prema zaposlenima i dobavljačima u zakonskim rokovima i nije dozvoljeno da se desi da ministarstvo finansija obustavlja transfere i ustupljeni deo poreza na zarade.

Od ukupno raspoloživih sredstava budžeta grada utrošeno je 92,07 odsto, odnosno 2.146.113.989 dinara. Od planiranog obima rashoda i izdataka izvršeno je 37,5 odsto.  

Razlog donošenja rebalansa budžeta za 2016. godinu je nastavak primene i sprovođenje Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Subotica za 2015. godinu, odnosno usklađivanje broja izvršilaca u PU „Naša radost“ sa utvrđenim maksimalnim brojem izvršilaca.  Rebalansom se obezbeđuju sredstva kako za otpremnine tako i za obezbeđivanje potrebnih sredstava za funkcionisanje ustanove.  

Na osnovu analize dinamike ostvarenja tekućih prihoda i primanja budžeta grada Subotica u proteklom periodu tekuće godine, pristiglih i očekivanih namenskih transfera od drugih nivoa vlasti i planirane politike i aktivnosti na ostvarivanju prihoda, izrađena je projekcija prihoda i primanja budžeta za 2016. godinu. Rebalansom predloženi obim budžeta iznosi 6.370.179.000 dinara. U strukturi predloženog obima budžeta preneta neutrošena sredstava iznose 112.273.000 dinara, tekući prihodi planirani su u iznosu od 5.385.653.000 dinara, a planirana primanja budžeta 872.253.000 dinara.

Predloženim drugim rebalansom, obim budžeta je uvećan za 632 miliona dinara. Struktura povećanog obima budžeta prvenstveno se odnosi na iskazivanje planiranog povlačenja dela zajma i donacije od EBRD-a u visini 562,5 miliona dinara, a nekoliko stavki prihodovne strane predložene su u većem obimu za 70 miliona dinara (od toga 50 miliona transfera iz republičkog budžeta).

Uputstvom za pripremu predloga drugog rebalansa finansijskih planova direktnih i indirektnih korisnika budžeta grada Subotica za 2016. godinu zahtevano je od korisnika budžeta da, polazeći od odobrene mase sredstava i odobrenih aproprijacija Odlukom o budžetu grada Subotica za 2016. godinu, sačine predloge rebalansa finansijskih planova, vodeći računa o realnoj proceni finansijskih potreba i izvora sredstva iz kojih će se ove potrebe finansirati, iskazujući uštede na svim aproprijacijama na kojima do sada nije  preuzeta obaveza ili se preuzeta obaveza zbog novonastalih okolnosti može umanjiti.

Pojedini korisnici su iskazali znatne uštede na pojedinim aproprijacijama, na osnovu analize troškova i u skladu sa mogućnostima ili nemogućnostima da pojedine projekte izvrše. S druge strane, pojedini korisnici budžeta nisu bili u mogućnosti da troškove obezbede unutar odobrenog obima budžeta, pa je predloženo povećanje pojedinih aproprijacija.

Skupština je donela i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o cenama usluga Javnog komunalnog preduzeća „Stadion”, kao i rešenja o davanju saglasnosti  na odluke o raspodeli dobiti za osam javno-komunalnih i javnih preduzeća.

Odbornici nisu doneli Odluku o izmenama Odluke o sahranjivanju i grobljima, predloženu od strane Odborničke grupe „Pokret za građansku Suboticu“, a usvojili su Odluku o izmenama Odluke o sahranjivanju i grobljima.

Usvojen je i Zaključak o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Subotice dr Nenadu Ivaniševiću. Umesto njega, novi član Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ je Branka Kopilović.