Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

30.09.2016.

Prigodnim programom i nizom aktivnosti predstavnika Gradskog udruženja penzionera, Gerontološkog centra, Crvenog krsta, Karitasa, Doma zdravlja, Apoteke Subotica i Zavoda za javno zdravlje, na subotičkom centralnom gradskom trgu obeležen je Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar. Kako se procenjuje, 2050. godine broj osoba starijih od 60 godina premašiće dve milijarde, a 2000. taj broj je iznosio 600 miliona. Srbija je jedna od najstarijih zemalja u Evropi i u svetu. U našoj zemlji broj starijih od 65 godina 2012. godine prvi put je premašio broj mlađih od 18 godina. Tada je 1.211.000 stanovnika bilo starije je od 65 godina, što je preko 17 odsto učešća u ukupnoj populaciji.

 10549_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, rekao je, obraćajući se medijima, da je Međunarodni dan starijih osoba prilika da se sve ustanove i organizacije iz našeg grada koje brinu o najstarijoj populaciji okupe na jednom mestu i našim najstarijim sugrađanima daju potrebne informacije o vidovima pomoći koje mogu da im pruže tokom cele godine.

– Međunarodni dan starijih osoba ima za cilj podizanje svesti o  problemima sa kojima se naši najstariji sugrađani suočavaju, a zadatak lokalne samouprave i svih prisutnih učesnika je da uradimo sve kako bi oni te probleme lakše prebrodili. Lokalna samouprava je u 2016. godini opredelila novčana sredstva za službu 'Nega i pomoć u kući' u visini od 38 miliona dinara, za 850 korisnika, koliko ih Gerontološki centar ima. Osim Gerontološkog centra, uslugu pomoći i nege u kući najstarijim Subotičanima pružaju i Karitas i Kolo srpskih sestara, i za te namene Grad Subotica je opredelio 3,9 miliona dinara – istakao je Đukanović.

U Srbiji je danas skoro 1,3 miliona ljudi starije je od 65 godina. Od ukupnog broja starijih osoba, njih 106.951 ima više od 85 godina. Prosečna starost stanovnika u Srbiji je 42,7 godina. Procene su da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva Srbije činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama.

Međunarodni dan starijih osoba uveden je odlukom Ujedinjenih nacija 1990. godine, u nameri da se ukaže na probleme s kojima se stariji suočavaju, ali i na doprinose koje i danas imaju u društvu.