Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica ponovo učesnik manifestacije „Srbija u ritmu Evrope”

06.10.2016.

Član Gradskog veća grada Subotice zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, i direktor projekta „Srbija u ritmu Evrope” Igor Karadarević potpisali su danas, u Medija-centru Gradske kuće, ugovor o učešću našeg grada u ovom takmičenju koje je namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola. Cilj manifestacije je prepoznavanje, podsticanje, razvijanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, poštovanje ljudskih prava i promocija interkulturalnosti i tolerancije. U novoj sezoni biće uključeno 20 gradova, a svaki grad dobija ambasadu jedne evropske države za partnera.

10557_1.jpg 

Uz podsećanje da je  Subotica 2011. i 2012. godine učestvovala u ovom projektu i da su nam tada partneri bile ambasade Norveške i Švedske, Miroslava Babić je izrazila zahvalnost gradonačelnici Sombora, Dušanki Golubović, na predlogu i inicijativi da i naš grad bude učesnik predstojećeg ciklusa manifestacije „Srbija u ritmu Evrope”.

– Finalni koncert svih učesnika biće održan u junu 2017. godine u Somboru, gradu pobedniku prošlogodišnjeg ciklusa. Deca koja budu zastupala svoju opštinu ili grad predstaviće se na jeziku ambasade koja će im biti dodeljena od strane organizatora projekta ‘Srbija u ritmu Evrope’. Značajno je što će se i talentovanim osnovcima i srednjoškolcima iz našeg grada pružiti mogućnost da upoznaju jezik i kulturu evropske zemlje kroz muziku i ples – istakla je Miroslava Babić.

U saradnji sa direktorima subotičkih osnovnih i srednjih škola, u Subotici će, u januaru 2017. godine, biti održana audicija na kojoj će se izabrati tim od 20 najtalentovanijih đaka koji će, nakon besplatne šestomesečne obuke, predstavljati naš grad na završnoj manifestaciji u Somboru.

– Deca iz Subotice će se u Somboru, uz direktan televizijski prenos na RTS-u, takmičiti sa decom iz još 19 gradova Srbije, pevaće na jednom od jezika Evrope, odnosno na maternjem jeziku ambasadora koji će posetiti Suboticu. Pobednik za 2017. godinu biće odlučen SMS glasovima publike i glasanjem žirija svih gradova učesnika, sa svih mobilnih operatera. Pedeset odsto od neto prikupljenih sredstava od svih SMS glasova upućuje se u budžet pobedničkog grada, kao nagrada – namenski, kao vrsta donacije – za bolnice, škole, obdaništa, sportske i kulturne ustanove – naglasio je Karadarević.

Pobednička ekipa će osvojiti sedmodnevno putovanje u evropsku zemlju koju je predstavljala, a grad ili opština iz koje je pobednička ekipa u narednom ciklusu će biti domaćin manifestacije „Srbija u ritmu Evrope”.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su David Makević, direktor Kancelarije za konekciju sa ambasadama EU u Beogradu, i Branko Bekić, šef protokola i organizacije „Srbija u ritmu Evrope".