Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pokrajinska vlada podržava razvojne projekte u Subotici

17.10.2016.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas Suboticu, gde je sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i njegovim saradnicima razgovarao o realizaciji zajedničkih projekata koji će doprineti ubrzanom ekonomskom razvoju našeg grada i ovog dela Vojvodine i Srbije. Nakon sastanka, Mirović je sa domaćinima i saradnicima, pokrajinskim sekretarom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslavom Štatkićem i direktorom Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljkom Kovačevićem, obišao radove na izgradnji subotičkog Narodnog pozorišta, a potom i novoizgrađenu proizvodno-poslovnu halu u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“, čiju su izgradnju zajednički finansirali Pokrajina i Grad Subotica.

10575_1.jpg 

Po obilasku novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“, Mirović je izjavio da Subotica može da očekuje podršku Pokrajinske vlade za dalje privlačenje investicija, izgradnju Narodnog pozorišta, uređenje Palića, rekonstrukciju pojedinih odeljenja u Opštoj bolnici i opremanje angio-sale.  

Uz isticanje da je stopa nezaposlenosti u Subotici ispod 10 odsto, predsednik Mirović je rekao da se na tom primeru vidi šta znači sinergija, zajedništvo i investiranje i Vlade Srbije, i Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, i šta znači energija i veština da se investitori dovedu u Suboticu.

– Malo koji grad ima takvu stopu nezaposlenosti, ispod deset odsto, i na tome ćemo u budućnosti da radimo – kazao je Mirović.

Pokrajinski premijer je rekao da Subotica ima spremne projekte i da zajednički posao počinje već narednih nedelja.

10575_2.jpg 

– Prve rezultate moći ćete da vidite već sledeće godine, kada ćemo obezbediti nedostajuću opremu za angio-sale u Opštoj bolnici u Subotici i za bolnice u Somboru i Zrenjaninu. Nastavićemo i radove u Industrijskoj zoni ‘Mali Bajmok’, kao i radove na sledećoj fazi rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta. Za kompletan završetak pozorišta neophodna su značajna sredstva, a Subotica je dobila zadatak da napravi sveobuhvatnu reviziju projekta unutrašnjeg uređenja pošto je prema postojećem projektu bilo potrebno veliko ulaganje. Nadam se da će to biti brzo urađeno da bi i u republičkom i pokrajinskom budžetu mogla da budu planirana sredstva – naveo je Igor Mirović.

On je izrazio zahvalnost gradu Subotici koji, kako je rekao, očigledno ima dobre projekte, dobar tim, koji koristi sve mehanizme koji su na raspolaganju, posebno novu politiku – politiku okupljanja oko projekata.

– Bez sukoba, bez svađa, bez nepotrebnih rasprava mi zajednički možemo da uradimo mnogo više nego u svakoj drugoj varijanti – naglasio je Igor Mirović, i dodao da je tokom današnjeg sastanka dogovoreno i da kompletan sastav Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u narednim nedeljama poseti Suboticu i poljoprivrednicima na severu Bačke predstavi podsticajne mere.

Gradonačelnik Bogdan Laban je izrazio zadovoljstvo što smo u prilici da pokažemo još jedan uspešan projekat koji je nastao kao plod zajedničke saradnje grada Subotice i Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja podržava izgradnju infrastrukturnih privrednih i obrazovnih objekata, kao i objekata kulture u našem gradu.

10575_3.jpg 

– Mi smo sada u prilici da zainteresovanim privrednicima ponudimo halu sa svim pratećim sadržajima koja ispunjava visoke standarde savremenih tehnologija. Za finansiranje izgradnje i projektovanja ove hale Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedila je 110 miliona dinara, a Grad Subotica pet miliona dinara. Osim finansiranja proizvodnog pogona, subotička lokalna samouprava je izdvojila sredstva i za izgradnju trafo-stanice u iznosu od 5,7 miliona dinara, koja je bila neophodna za obezbeđivnje potrebnog kapaciteta električne energije ovom objektu, ali i za obezbeđivanje dodatnog kapaciteta u slučaju njegovog eventualnog proširenja – naglasio je gradonačelnik Laban.

Trenutno se vode pregovori sa tri potencijalna investitora, rekao je gradonačelnik, i dodao da će izdavanje ove hale, čija je površina proizvodnog pogona sa pratećim sadržajima oko 2.150 kvadratnih metara, stvoriti preduslov za otvaranje oko 100 radnih mesta i oko 10 miliona dinara priliva godišnje u budžet Grada.

Bogdan Laban je naveo da se tokom današnjeg susreta razgovaralo i o turističkom razvoju Palića i realizaciji dva veoma važna projekta: Projektu uređenja i urbanog opremanja „Velikog parka“ i Restauraciji, rekonstrukciji i adaptaciji objekta „Velika terasa“.

10575_4.jpg 

Novoizgrađeni objekat u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ opremljen je nasavremenijom opremom elektroenergetskih instalacija, telekomunikacionih, signalnih, termotehničkih i gasnih instalacija. Takođe je izvedena instalacija zaštite od požara u vidu  mokrog „sprinkler“ sistema koji radi automatski, odnosno koji je povezan sa signalnim i alarmnim sistemom.

Izvođač radova bila je grupa ponuđača čiji je nosilac posla preduzeće „Javornik“, iz Subotice.

10575_5.jpg