Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2016.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“,  održana je komemoracija nevino stradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Vence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime Grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, a u ime Skupštine AP Vojvodine predsednik Ištvan Pastor, potpredsednica Aleksandra Đanković i poslanik Milenko Jovanov. Vence i cveće na spomenik položili su i ambasador Mađarske u Beogradu dr Atila Pinter i generalni konzul Mađarske u Subotici dr Janoš Babić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Ambreuš, predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, nemačke i bunjevačke manjine, kao i predstavnici brojnih udruženja i političkih partija.

10596_1.jpg 

Tivadar Bunford je, obraćajući se prisutnima posle ekumenske liturgije - koju su zajedno služili sveštenici Rimokatoličke, Evangelističke i Reformatorske crkve i predstavnik Jevrejske opštine Subotica – istakao da se danas, nažalost, prisećamo strahovitih i okrutnih događaja iz 1944. i 1945. godine, kada su, kako je rekao, tadašnje vlasti sejale smrt, vođene slepom mržnjom i željom za osvetom.

– Na ovoj tabli iza mene uklesana su 852 imena. Međutim, na osnovu kasnijih istraživanja i prijava 'Memento 70' od pre dve godine beleži već 978 žrtava, a Viktimološkoj komisiji poslednjih godina podneto je više prijava o dosad još neregistrovanim žrtvama. Možda nije prikladno prebrojavati žrtve i možda o njima ne priliči govoriti u svetlu brojki, kao da su puki statistički podaci – jer je i jedna jedina nevina žrtva previše! Dovoljno je samo napomenuti da prema sadašnjim saznanjima na ovom mestu počiva 57 nevinih žrtava mlađih od dvadeset godina. Iza svakog od ovih imena stoji jedna porodična tragedija. Iza njih su ostale udovice i siročad – naglasio je Bunford.

Osim odraslih članova porodica žrtava i njihova deca su svakodnevno doživljavala poniženja i prezir, slušajući da im je otac bio ratni zločinac, naveo je predsednik Bunford, i dodao da su uz sve to morali da ćute i trpe, jer su naučili da o nekim stvarima smeju da govore samo kod kuće.

10596_2.jpg 

– Pored žrtava koje ovde počivaju, moramo da se prisetimo i njihovih najbližih, jer mnogi stanovnici Subotice i okolnih naselja nikada nisu imali priliku da izuste reči – moj otac. Naša dužnost i obaveza je da se – ne pozivajući počinioce ili njihove potomke na odgovornost već na pomirenje i odavanje pošte – prisetimo nevino stradalih žrtava i da čuvamo, negujemo i održavamo ovo spomen-obeležje. Da bismo razvijali i gradili budućnost naše Subotice moramo da poznajemo i njenu prošlost i odamo poštu onima koji su mogli mnogo toga da učine u korist mađarske zajednice, ali i iza ceo naš grad, samo da su ih pustili da žive – podvukao je Tivadar Bunford.

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmoku, održano sećanje na nedužne žrtve streljane 2. novembra 1944. godine.

Povodom 72. godišnjice pogibije nedužnih žrtava iz 1944-45. godine, u ponedeljak, 31. oktobra 2016. godine, u Franjevačkoj crkvi, održana je spomen-liturgija.