Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Krov nad glavom“ za 30 izbegličkih porodica

17.11.2016.

U Gradskoj kući zaključen je Ugovor o dodeli sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Grada Subotice. U ime republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije ugovor je potpisao komesar Vladimir Cucić, a u ime Grada Subotice gradonačelnik Bogdan Laban.

10632_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je u ime subotičke lokalne samouprave bio u prilici da ugosti komesara Vladimira Cucića, gradonačelnik Laban je istakao da je danas potpisan izuzetno značajan ugovor po kome se Gradu Subotici dodeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 330.000 evra za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće, kao i da će korisnici tih sredstava biti izbegla lica koja su nakon ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995. godine stekla status izbeglice u Republici Srbiji.

- Dobijena sredstva namenjena su za rešavanje stambenih potreba 30 porodica izbeglica koje imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Subotice. Smatramo da bi trebalo voditi računa o tome da svoje stambene probleme, sa kojima se suočavaju već dve decenije, konačno reše najugroženije porodice. Grad će nastaviti sa ovakvim akcijama, uz pomoće Republike Srbije i republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije – istakao je Bogdan Laban.

Vladimir Cucić je rekao da je rešavanje stambenog pitanja izbegličkih porodica na teritoriji grada Subotice deo velikog regionalnog stambenog projekta koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a kojim bi sa oko 84 miliona evra bespovratnih sredstava „krov nad glavom“ trebalo da dobije 11.000 porodica sa prebivalištem u Srbiji.

– Radi se o programu koji državu Srbiju neće koštati ni dinar, ali u kome država i te kako aktivno participira. Rešiti neki grad koji je veći od Čačka i okućiti ljude u 120 opština i gradova veliki je i odgovoran posao, ali, istovremeno, i izuzetno zadovoljstvo. Drago mi je da Grad Subotica posle dugog perioda 'stajanja po strani' počinje aktivno da brine za svoje nevoljnike koji do sada nisu uspeli sami da se snađu. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti u pravcu rešavanja njihovih stambenih problema, tim pre što je i gradonačelnik Subotice voljan da takvu aktivnost podrži – kazao je komesar Cucić.

Realizacijom ovakvih aktivnosti doprinosi se integraciji izbeglih lica na lokalnom nivou u Republici Srbiji putem obezbeđivanja trajnih i održivih stambenih rešenja uz puno poštovanje prava izbeglih lica i razumevanje obaveze u okviru procesa regionalne saradnje.