Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Stambena rešenja za 899 izbegličkih porodica

22.11.2016.

U Klubu poslanika u Beogradu danas su uručeni ugovori predstavnicima 53 jedinice lokalnih samouprava za realizaciju 899 stambenih rešenja namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute. U ime grada Subotica, ugovore o realizaciji projekta Regionalnog stambenog programa(RSP) u Republici Srbiji, preuze o je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović. Reč je o ugovorima koji se odnose na grant šeme dodele paketa građevinskog materijala i kupovina seoskih kuća.

 10646_1.jpg

Stambena rešenja su dodeljena u okviru petog i proširenja četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP). Na ovaj način izbegličkim porodicama biće kupljeno ukupno 567 seoskih kuća (svaka vrednosti 11.000 evra u dinarskoj protivvrednosti) i dodeljeno 332 paketa građevinskog materijala za završetak već započetih objekata (vrednost jednog paketa 9.000 evra).

Ugovore je svečano uručio Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.

10646_2.jpg