Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasadorka Izraela posetila Suboticu

23.11.2016.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorkom Izraela u Republici Srbiji Alonom Fišer Kam. Razgovaralo se o poboljšanju prisutnosti Izraela u privredi Subotice, poljoprivredi, IT sektoru i turizmu. Sastanku su prisustvovali članovi Gradskog veća, Miroslava Babić i Nebojša Daraboš, i predsednik Jevrejske opštine Subotica, Robert Sabadoš.

10652_2.jpg

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Laban je – uz konstataciju da u Subotici, nažalost, kompanije iz Izraela još uvek nisu prisutne – izjavio da su tokom srdačnog susreta ambasadorki Aloni Fišer Kam predstavljeni naši privredni potencijali i mogućnosti investiranja u privredu Subotice, kao i potencijali u poljoprivredi, turizmu i IT sektoru.  

– Poznato je da je Izrael jedna od vodećih sila u IT sektoru, u kome i naš grad raspolaže značajnim potencijalima, jer imamo i obrazovane ljude i visokoškolske institucije. Nastavićemo saradnju u oblasti kulture, a ambasadorki Izraela obećali smo da će sanacija, rekonstrukcija i restauracija kompletne unutrašnjosti Sinagoge biti završena do kraja 2017. godine. Sredstva su obezbeđena, imamo i druge partnere koji će nas ispratititi da to realizujemo, tako da verujem da ćemo ispuniti dato obećanje – istakao je Bogdan Laban.

Ambasadorka je izrazila zadovoljstvo plodonosnim sastankom tokom koga je, kako je navela, pored razmatranja nekoliko stvari od zajedničkog interesa za Izrael i Republiku Srbiju, zaključeno da Subotica raspolaže potencijalima kojima bi mogla da privuče investitore iz Izraela.

– Pričali smo i o povećanju prisutnosti izraelskih kompanija u oblasti poljoprivredne tehnologije, otpadnih voda i navodnjavanja. Svojim turističkim potencijalima Subotica može da privuče ne samo ljude iz Izraela nego i iz čitavog sveta, a veoma je bitna i ponuda jevrejskog nasleđa kojim raspolaže – naglasila je Alona Fišer Kam.

Ona se zahvalila Jevrejskoj opštini Subotica na sjajnoj saradnji, kako na rekonstrukciji Sinagoge tako i na povećanju prisutnosti jevrejskog nasleđa u našem gradu. 
   
- Za mene je veoma važna prisutnost predsednika Jevrejske opštine Subotica, Roberta Sabadoša, i Jevrejske opštine uopšte, u smislu jedne žive zajednice koja predstavlja Izrael i jevrejsko nasleđe. Smatramo da jevrejska zajednica može da bude most između Izraela i Srbije. S obzirom na to da sam u vašu zemlju stigla pre tri meseca, Subotica je jedna od prvih destinacija koju sam posetila van Beograda, upravo zbog potencijala kojima raspolaže. U 2017. godini Srbija i Izrael obeležavaju 25. godišnjicu diplomatskih odnosa i to je sjajna prilika da produbimo odnose između naše dve zemlje i povećamo prisutnost Izrela u Srbiji – kazala je Alona Fišer Kam.  

Posle sastanka u Gradskoj kući, ambasadorka Izraela posetila je Gradsku biblioteku, Gradski muzej i Jevrejsku opštinu Subotica.