Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Donacija za Narodnu kuhinju Crvenog krsta

23.11.2016.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, predstavnik USAID misije u Srbiji, Siniša Čađo, i Miloš Živković iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“, koordinator projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“, prisustvovali su danas, u prostorijama Narodne kuhinje Crvenog krsta u Subotici, uručenju donacije − novih mašina za pripremanje hrane u vrednosti od gotovo milion dinara, koje će omogućiti da se dnevno priprema dodatnih 400 obroka.

10653_1.jpg 

Mašine, koje će povećati kapacitete za pripremanje obroka korisnicima narodne kuhinje, donacija su Fondacije „Ana i Vlade Divac“, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“.

Nenad Ivanišević je istakao da postoji potreba da se pojača rad narodnih kuhinja u ovim situacijama.

– Mislimo da je najvažnije da nijedan građanin Srbije ne oseti posledicu ‘migrantske krize’. Nisu migranti i građani Srbije zaraćene strane i meni je drago što danas mogu da kažem da je Srbija zemlja koja je inkluzivna i pomaže ljudima. Pojavljuju se, naravno, i incidenti, ali njih uvek ima. Ova donacija je dobrodošla, jer pomaže kapacitetima Narodne kuhinje u Subotici. Politika naše zemlje je da niko ko se nađe na teritoriji Srbije, a nalazi se u stanju potrebe, neće ostati bez pomoći – podvukao je Ivanišević.

Ilija Đukanović je podsetio prisutne da je subotička lokalna samouprava još u junu ove godine potpisala Sporazum o saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“.

– Rezultat te saradnje je današnja donacija. Grad izdvaja značajna sredstva za rad Narodne kuhinje i ove godine biće izdvojeno 26,7 miliona dinara. Sa današnjom donacijom biće zadovoljene potrebe svih korisnika. Subotica jeste lokalna samouprava sa najvećim brojem korisnika Narodne kuhinje u Vojvodini – naglasio je Ilija Đukanović.

Kuvani obroci će se pripremati za 1.100 korisnika iz 30 gradskih i prigradskih mesnih zajednica, kao i za migrante u Prihvatnom centru.

Grad Subotica će od Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i USAID-a dobiti još dodatnih 10.000 dolara za kupovinu opreme koja će se koristiti u vanrednim situacijama.

10653_2.jpg