Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 6. sednica Skupštine grada

24.11.2016.

Na 6. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, donet je Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2016. godine i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2016. godinu. Na današnjem zasedanju imenovani su i vršioci dužnosti direktora nekoliko javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i članovi nadzornih i školskih odbora. Na predlog odborničkih grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i Saveza vojvođanskih Mađara, sa predloženog dnevnog reda Skupštine grada skinuta je 50. tačka – Donošenje Odluke o pokretanju inicijative za obrazovanje gradskih opština na teritoriji grada Subotice.

10657_1.jpg 

U periodu januar-septembar 2016. godine budžet Grada Subotice raspolagao je sa sredstvima u visini od 3.771.734.024 dinara što iznosi 59,21 odsto planiranog godišnjeg obima, a u odnosu na isti period prethodne godine raspolagano je sa 9,9 odsto više sredstava.

Od ukupno raspoloživih sredstava budžeta Grada utrošeno je 94,16 odsto, odnosno 3.551.423.026 dinara. Od planiranog obima rashoda i izdataka izvršeno je 55,75 posto. Izvršeni su kapitalni izdaci u ukupnoj vrednosti od 653.569.735 dinara, što je u odnosu na planirani obim 43,70 odsto. U periodu januar-septembar 2016. godine izvršeni su svi pristigli anuiteti po osnovu javnog duga grada,

Razlog za donošenje rebalansa budžeta je usklađivanje budžeta sa Zakonom o budžetskom sistemu koja propisuje izmenu definicije indirektnih budžetskih korisnika kojom  javna preduzeća ne mogu biti indirektni korisnici budžeta.

Reorganizacija JP „Direkcija za izgradnju grada Subotica“ izvršena je donošenjem Odluke o osnivanju „Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica. Drugi deo poslova kojima se bavila Direkcija preneo se na Gradsku upravu, shodno Odluci o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi.

U okviru Gradske uprave Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj preuzima poslove iz oblasti komunalnih delatnosti, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove preuzima poslove investicionog ulaganja u poslovni prostor i poslove upravljanja građevinskim zemljištem. Osnovan je novi Sekretarijat za investicije i razvoj koji, između ostalih poslova, vrši strateško planiranje, praćenje i izvršavanje investicionih projekata. Shodno podeli poslova izvršena i preraspodela sredstava budžeta, kojom se obezbeđuje nesmetano obavljanje komunalnih delatnosti i delatnosti od opšteg interesa.

Rebalansom budžeta predviđeni su troškovi likvidacionog postupka JP „Privredno-tehnološki parkovi Subotica“.

Od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS Gradu Subotica su odobrena sredstva za finansiranje dva kapitalna projekta koja su uvrštena u izdatke budžeta, i to: adaptacija objekta OŠ „Sonja Marinković“ čija je projektovana vrednost 60.938.681,30 dinara bez PDV-a i adptacija objekta i fasade Hemijsko-tehnološke škole čija je projektovana vrednost 156.861.936,00 dinara bez PDV-a.

Planirana su sredstva u visini od 20 miliona dinara kojima grad stvora mogućnost da aplicira na konkursima o sufinansiranju investicionih projekata koji zahtevaju obezbeđivanje dela sopstvenog učešća.

Rebalansom predloženi obim budžeta iznosi 6.407.332.000 dinara, što je za 36,8 miliona dinara veći obim u odnosu na drugi rebalans.

Odbornici su odlučivali i o kadrovskim rešenjima. Za v. d. direktora Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“ imenovan je Nebojša Daraboš. Dosadašnji direktor „Park Palića”, Goran Gabrić, podneo je ostavku na ovu radnu poziciju. Na predlog gradonačelnika Bogdana Labana umesto Nebojše Daraboša za člana Gradskog veća zaduženog za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje imenovan je Srđan Samardžić, dosadašnji sekretar Sekretarijata za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam.

Umesto Dragana Božinovića, za v.d. direktora JKP „Suboticagas“ imenovana je dosadašnja direktorka Poslovnog inkubatora Subotica Ildiko Zedi. Odbornici su usvojili Rešenje o razrešenju dosadašnjeg direktora Javnog preduzeća „Palić-Ludaš“ Martona Ferenca i za v.d. direktora ovog javnog preduzeća imenovali Martu Dobo.

Na mesto v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ imenovan je Đerđ Šugar, umesto Valerije Tot Godo koja je dala ostavku na funkciju na kojoj je provela dve godine. Kako je direktorki Turističke organizacije, Ivani Anđelković, istekao mandat, na ovu funkciju imenovana je Andrijana Balać, profesorka srpskog jezika i književnosti.