Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren počasni vicekonzulat Italije u Subotici

08.12.2016.

Ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban danas su, u našem gradu, u zgradi DDOR-a, Đure Đakovića 2/III svečano otvorili počasni vicekonzulat Republike Italije, prvu konzularnu kancelariju ove zemlje van Beograda. Dužnost počasnog vicekonzula obavljaće Karmine Taralo, dugogodišnji generalni direktor Elektrotehničko-uslužnog preduzeća „Elektroremont” a. d., iz Subotice.

 10688_1.jpg

Vicekonzulat je nadležan za AP Vojvodinu, u kojoj Italija zauzima prvo mesto kao strani investitor sa više od 50 preduzeća koja već godinama ovde uspešno posluju. U njima je zaposleno oko deset hiljada ljudi, a uloženi kapital je skoro 800 miliona evra.

Đuzepe Manco je izjavio da je otvaranje ove kancelarije odgovor Italije na zahteve italijanske zajednice koju u ovoj važnoj srpskoj pokrajini čine privrednici, predavači, lektori italijanskog jezika i mnogobrojni Italijani koji ovde žive.

- Želimo da se prijateljstvo dve zemlje i dalje razvija, a vicekonzulat otvaramo u vreme kada Italija u Briselu utiče i podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima između Srbije i Evropske unije – kazao je ambasador Manco.

Igor Mirović je rekao da smatra da bi otvaranje vicekonzulata trebalo da bude nova tačka saradnje Italije i Srbije, pre svega u oblasti privrede, i da ovakav trenutak uvek može da posluži da planiramo budućnost.

- Nadamo se da će ovo biti podstrek za jačanje privredne saradnje. Naše zajedničke velike ambicije su – da imamo nove kompanije u industrijskim zonama, da intenziviramo saradnju Vojvodine i italijanskih regija, kao i da unapređujemo razmenu iskustava univerziteta i naučno-tehnoloških projekata. Subotica je mesto u kome posluje veliki broj italijanskih kompanija i veliki broj građana Italije živi u ovom gradu. Za sve njih, a i za naše građane, vicekonzulat će biti mesto susreta, razmene informacija i pomoći, mesto koje će povezivati sve one koji zajednički žele da unaprede saradnju u svim oblastima života i rada. On će biti most između italijanskih i srpskih građana – naglasio je predsednik Mirović.  

Bogdan Laban je podsetio da već godinama u Subotici posluju italijanske firme „Gordon Kalcedonija“, „Elektroremont“ i „Leonardo“, koji zapošljavaju više od dve hiljade radnika.

- Pre godinu dana otvoren je Italijanski kulturni centar u Subotici, danas je otvoren vicekonzulat, što je od velike važnosti i za naš grad, i za privrednike. Verujemo da ćemo vrlo brzo privući i druge potencijalne investitore u našu industrijsku zonu u Malom Bajmoku. U pregovorima smo sa još jednom kompanijom iz Italije i nadam se da ćemo uskoro, za mesec-dva, potpisati ugovor sa njom, da će doći u industrijsku zonu i zaposliti još 150 ljudi – istakao je gradonačelnik Laban.

U vicekonzulatu građani će moći da dobiju sva neophodna dokumenta – potvrde o rođenju, venčanju, pravnu pomoć, da overe potpise...

Počasni vicekonzul Karmine Taralo kaže da u vicekonzulatu pomoć mogu da dobiju italijanska preduzeća, ali i svi oni koji žele da rade sa njima.

Otvaranje vicekonzulata pratila je izložba fotografija „Spasilačke misije Italije na Mediteranu“.

 10688_2.jpg

Uoči svečanog otvaranja vicekonzulata Italije, u 10.30 časova, u Plavoj sali Gradske kuće, Đuzepe Manco, Igor Mirović, Bogdan Laban, Karmine Taralo i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, sastali su se sa italijanskim privrednicima koji posluju u Vojvodini.

U Zelenoj sali Gradske kuće, u 10 časova, susreli su se ambasador Manco i predsednik Mirović. Neposredan povod za razgovor bilo je otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici, što su sagovornici ocenili kao napredak u produbljivanju, pre svega, ekonomskih i trgovinskih veza. Sastanku je prisustvovao i Ognjen Bjelić.